12. září 2023 19:54

Nové iPhony 15 jsou venku! Změny jsou drobné, tedy až na jednu zásadní

Letošní představení nových iPhonů a Apple Watch se obešlo prakticky bez překvapení. Novinek nebylo mnoho a nenaplnily se ani všechny spekulace.

Nové iPhony a Apple Watch roku 2023 se obejdou zcela bez pověstného WOW efektu. Přestože jsou zase o něco lepší a výkonnější, chybí jim překvapivější funkce nebo chytlavější vychytávka, jakou byl třeba minulý rok příchod funkčního prvku displeje tzv. Dynamic Islandu. Nedošlo ani na žádnou novou řadu či produkt, jakým byly loni hodinky Ultra.

Největší novinkou se tak stal přechod iPhonů i jejich příslušenství na standardizovaný konektor USB-C.

iPhone 15 a 15 Plus

Z loňské řady Pro se do základního modelu dostal Dynamic Island, OLED Retina displej má kromě něho taky vyšší maximální jas 2000 nitů. Vylepšený hlavní fotoaparát získal rozlišení 48 MPx, což umožní i 2x digitální zoom bez degradace rozlišení snímku. Kvalitnější je zpracování fotek, inteligentní portrétní režim umožňuje ostřit na různé objekty na snímku až po vyfocení. Vše díky výkonnějšímu čipu A16, který je rovněž z loňské řady 14 Pro.

Telefony budou k dispozici v černé a pastelových odstínech zelené, modré, žluté a růžové. Předobjednávky začínají v pátek 15. září, dostupné budou od 22. září. Oficiální česká cena pro iPhone 15 s displejem 6,1 palce začíná na 23 990 Kč. Větší iPhone 15 Plus startuje na 26 990 Kč.

iPhone 15 Pro a 15 Pro Max

Nejvyšší řada iPhonů letos přechází z nerezového rámu na titan. Jejích zaoblenější tělo díky tomu bude lehčí, při zachování stejně špičkové odolnosti. Malou revolucí je taky čip A17 Pro, který znamená přechod na 3nm technologii. Ta je zhruba o 20 % výkonnější při ještě nižší spotřebě. Po grafické schránce umí dokonce ray tracing. Na iPhony díky tomu vyjdou třeba i hry Resident Evil Village, Assassin’s Creed Mirage nebo Death Stranding, které známe z herních PC a velkých konzolí.

Vylepšeny byly všechny foťáky. Novým výchozím rozlišením snímků je 24 Mpx oproti předchozím 12,2 Mpx. Nejvíce zaujme teleobjektiv u modelu Pro Max, který má speciálně opticky skládanou čočku, 5x optický zoom a 10x bezztrátový zoom díky hybridní technologii. Bohužel do menšího Pro se tato čočka nevešla, tam bude zoom pouze 3x optický a 6x hybridní. Zájemce o chystaný headset Vision Pro potěší, že iPhone 15 Pro umí natáčet kombinací dvou čoček prostorová videa, která půjdou přehrát právě v brýlích od Applu.

Přepínač hlasitosti vyzvánění vystřídalo tlačítko zvané Action button. Kromě přepínání režimů zvonění si ho půjde nastavit na spouštění praktických funkcí, aplikací, natáčení poznámek nebo aktivaci přednastavených zkratek.

USB-C v řadě Pro bude mít násobně vyšší přenosové rychlosti, než jaké jsme dosud viděli v kterémkoli telefonu, konkrétně 10Gbps, což umožní třeba bleskový přenos multimediálních dat z telefonu přímo do počítače.

iPhony 15 Pro a Pro Max budou k dispozici ve čtyřech barvách – přírodní titan, modrý titan, bílý titan a černý titan. Předobjednávky začínají 15. září, k dispozici budou 22. září.

Základní iPhone 15 Pro (128 GB) začíná na 29 990 Kč, větší Pro Max s lepším zoomovacím objektivem pak na 35 990Kč, ale v jeho případě má základní varianta taky větší kapacitu paměti 256 GB.

Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2

Oba modely vypadají navenek prakticky stejně jako loni, jen Series 9 dostaly novou růžovou barvu. Nový je materiál originálních pásků. Apple se u obou hodinek chlubí 100% uhlíkovou neutralitou, k čemuž mu pomohl větší důraz na recyklované materiály nebo úplný odchod od kůže. Tu nahrazuje nová ekologická tkanina FineWoven, která má na dotek působit jako semiš.

Po mnoha letech došlo na aktualizaci čipu. Nový S9 je zhruba o 60 % rychlejší než předchozí S8, taky má lepší čtyřjádrový Neural Engine. Ten umožňuje nový způsob ovládání hodinek poklepáním prsty na ruce. Čip ho dokáže rozpoznat díky kombinaci údajů z několika senzorů, včetně gyroskopu. Bez doteku hodinek druhou rukou tak půjde přijímat hovory, ovládat přehrávání hudby nebo třeba zobrazovat widgety a notifikace.

Lepší ultraširokopásmový čip umožní najít přesněji ztracený iPhone nebo AirTag. Standardní Apple Watch mají nově až 2x jasnější displej s maximálním jasem 2 000 nitů.

A co Apple Watch Ultra 2? Zářivost displeje stoupla z loňských 2 000 nitů na extrémních 3 000 nitů. Přibyla větší teplotní odolnost, vyšší rozsah senzorů, jasnější svítilna nebo vylepšený potápěčský počítač. Samozřejmě zůstává výrazně vyšší výdrž na baterku 36 hodin v normálním 72 hodin v úsporném režimu.

Znatelně byl vylepšen software watchOS ve verzi 10, kde se však většiny nových vychytávek jako třeba nových widgetů, logičtějšího rozvržení funkcí či lepšího měření cyklistických aktivit dočkají i majitelé starších modelů hodinek.

Apple Watch všech modelů už lze předobjednat. K dispozici budou 22. září. Jsou nepatrně levnější než loni. Series 9 (41 mm) začínají na 11 490 Kč, větší (45 mm) na 12 290 Kč. Apple Watch Ultra 2 jsou už v základu z titanu, bohužel stále jen jedné přírodní barvy a mají příjem LTE. Česká cena je nastavena na 22 990 Kč.

Všechno USB-C, tedy skoro všechno

Kromě všech nových iPhonů přechází na konektor USB-C taky sluchátka AirPods Pro (respektive jejich nabíjecí krabička) nebo drátová EarPods (ano, někdo je stále používá!). Obstarožní konektor Lightning tak zůstane v aktuální produktové nabídce pouze u starších iPhonů, standardních AirPodů, AirPods Max (které mají dostat na jaře novou generaci) a pak taky u Mac příslušenství Magic Keyboard, Magic Trackpad a Magic Mouse.

Zdroj: The Verge, Apple

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný