9. června 2023 16:12

Mark Zuckerberg zkritizoval nové superbrýle od Applu. Vadí mu i jejich přepálená cena

První představení brýlí Apple Vision Pro

Nové brýle od Applu šéfa společnosti Meta dvakrát neuchvátily...

Společnost Meta se se svými brýlemi značky Quest už dlouho snaží získat veřejnost pro svou vizi rozšířené reality, kterou nazývá metaverzum. Není divu, že její šéf Mark Zuckerberg napjatě sledoval prezentaci Applu, na níž byly představeny konkurenční brýle nazvané Vision Pro. A nezdá se, že by jimi byl dvakrát uchvácen.

V proslovu k vlastním zaměstnancům prohlásil, že zařízení od Applu nepředstavuje žádné přelomové technologie, které by už Meta předtím nevyzkoušela, a že vize, kterou nastínil Apple, rozhodně není jeho představou o budoucnosti. Zdůraznil přitom, že chystané brýle Meta Quest 3 vyjdou na 499 dolarů, zatímco headset od Applu bude stát sedmkrát tolik, tedy 3 499 dolarů.

„Myslím, že jejich oznámení skutečně ukazuje rozdíl v hodnotách a vizích, které obě společnosti přinášejí, a to způsobem, který je podle mého názoru opravdu důležitý. My inovujeme, abychom zajistili, že naše produkty budou co nejdostupnější pro každého, to je pro nás důležité. A prodali jsme desítky milionů Questů... Naše zařízení je o tom být aktivní, dělat věci. Naproti tomu v každé ukázce, kterou předvedli, seděl člověk osamocený na gauči. Jasně, může to být vize budoucnosti počítačů, ale takovou budoucnost já nechci,“ řekl Zuckerberg.

Připomněl, že Apple své brýle sice napumpoval špičkovými technologiemi, ale musel kvůli tomu udělat kompromisy, z nichž jedním je nutnost být připojený na externí baterii. Co už nezmínil, je, že se o méně vyspělé ale podobné zařízení určené náročnějším uživatelům pokusila taky Meta s brýlemi Quest Pro za 1 500 dolarů. Když na konci loňského roku vyšly, bylo z toho kvůli mnoha hardwarovým i softwarovým problémům a nedodělkům obří fiasko.

Zdroj: The Verge

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný