27. listopadu 2023 11:40

Konec stahování filmů a seriálů v Česku? V podstatě ano, vypíná se nejznámější zdroj

Ilegální stahování filmů a seriálů se pro spoustu Čechů stalo naprostou samozřejmostí. A teď mu budou muset zamávat.

Populární české internetové úložiště Ulož.to Disk nebude od prosince 2023 umožňovat stahování souborů, které si na něj uživatelé sami nenahráli. V praxi to bude znamenat konec sdílení filmů či seriálů. Nebude možné na ně odkazovat ani adresně prostřednictvím odkazu, což třeba spousta jiných úložišť nabízí.

Služba bude nově přístupná pouze registrovaným uživatelům, kteří si do ní budou moci ukládat svá data. Pokud platící uživatelé o službu za nových podmínek nebudou mít zájem, mohou své účty ukončit nebo přejít na bezplatnou verzi. V takovém případě jim Ulož.to vrátí zbylé předplatné či kredity.

Přestože si Ulož.to budovalo identitu soukromého cloudu, umožňovalo vyhledávat uložený obsah a sloužilo tudíž i ke sdílení a stahování autorsky chráněného obsahu. Podmínky zpřísňuje nový evropský Akt o digitálních službách označovaný mezinárodní zkratkou DSA.

„Vždy jsme si pečlivě dbali na to, aby byl provoz Ulož.to v souladu s platnou českou i evropskou legislativou. To bylo opakovaně potvrzeno i výroky soudů v rámci sporů, které proti nám byly často účelově vedeny. Abychom i do budoucna splňovali všechna zákonná kritéria, zejména v souvislosti s novou evropskou legislativou, zavádíme od 1. prosince výraznější změny fungování cloudového úložiště Ulož.to Disk,“ uvedl Jan Karabina, jednatel společnosti Cloud Platforms, která Ulož.to provozuje.

Streamovací služba Ulož.to Live je regulována jinou legislativou, například dohledem RRTV, a bude nadále v provozu beze změn.

Zdroj: Tisková zpráva

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný