22. srpna 2023 14:45

Facebook a Instagram se kompletně mění. Lidé z toho budou nadšení

Evropští uživatelé se dočkají novinky, která jim umožní sledovat dění na populárních sociálních sítích tak, jak to vždycky chtěli.

Sociální sítě Instagram a Facebook nabídnou do konce srpna všem svým evropským uživatelům možnost vypnout filtrování pomocí algoritmů v sekci Příběhy a Reels. Budou tak moci vidět pouze příspěvky od uživatelů a stránek, které sledují, a navíc seřazené čistě chronologicky. Oznámila to společnost Meta na svém oficiálním blogu s tím, že se jedná o opatření, které vyžaduje nová legislativa EU.

Dosud šlo chronologické řazení zapnout pouze v hlavním feedu – na Instagramu vybráním položky Sleduji, na Facebooku potom pod volbou Kanály příspěvků, která se nachází v hlavním menu. Nyní stejné řazení dostávají Příběhy, Reels, ale algoritmy půjde vypnout i jinde. „Bude rovněž možné zobrazit výsledky vyhledávání pouze v rámci zadaných slov, nikoli speciálně personalizované na základě předchozí aktivity a osobních zájmů,“ vysvětlil Nick Clegg, prezident mezinárodních vztahů společnosti Meta.

Umožnit uživatelům vypnout algoritmy a různé automatické řazení vyžadují po velkých online platformách nové evropské zákony Digital Services Act (DSA). Meta a její sociální sítě jim musí vyhovět do konce srpna 2023. Zahrnují rovněž možnost nahlédnout, na základě jakých parametrů konkrétnímu uživateli algoritmy doporučují příspěvky a reklamu. Meta taky musela omezit inzerentům možnost přesného cílení na nezletilé a zjednodušit moderaci a nahlašování nelegálního obsahu.

Zdroj: Meta Newsroom, The Verge

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný