4. srpna 2024 14:08

Imán Chalíf pokračuje ve vítězné šňůře. Nemůže za to, řekla poražená Maďarka

Nejen sportovním světem otřásá nedávný boxerský zápas Imán Chalíf a Angely Carini. Podle mnohých fanoušků boxu i lidí, kteří olympiádu nesledují podrobně, nemá Alžířanka v ženském sportu co dělat. Ta ale pokračuje v cestě za zlatým snem.

Chalíf se utkala s maďarskou soupeřkou Lucou Annou Hámori a porazila ji na body 5:0. Pro Alžír to znamená první boxerskou medaili od olympiády v Sydney v roce 2000. Po utkání se obě boxerky objaly a poražená Hámori promluvila na adresu Chalíf s ničím menším než s úctou: „Nemůžu říct o své soupeřce jediné špatné slovo. Posledních pár dnů bylo pro všechny náročných. Respektuji ji, nemyslím si o ní nic zlého, protože celá tahle situace není její vina,“ uzavřela maďarská zápasnice.

Čtěte také: S lehkostí drtí soupeřky, ty jí vyčítají mužské hormony. Co vše víme o boxerce Chalífové?

Pochybné testy

Kontroverzi ohledně alžírské boxerky vyvolal zápas proti Angele Carini, která zápas vzdala po pouhých 45 sekundách s odůvodněním, že „proti ní stál biologicky muž.“ Vycházela přitom z loňských výsledků testů Mezinárodní boxerské asociace IBA, podle níž ženy s mužskými XY chromozomy nemohou soutěžit s jinými ženami.

Olympiádu ale organizuje Mezinárodní olympijský výbor MOV, který IBA vyloučil kvůli nepříjemnostem s jejím vedením a financováním olympiády. Podle výboru neměla IBA právo Chalíf diskvalifikovat, protože její účast vycházela z pravidel her v Tokiu v roce 2021 a nelze je měnit během soutěže. Nadávat na mraky a durdit se kvůli kusým informacím je ale snadnější a zábavnější, než si informace dohledávat, a tak se do Imán Chalíf obula polovina internetu, a to včetně vlastníka X Elona Muska a autorky Harryho Pottera J.K. Rowling. Alžírská bojovnice se ale nevzdává a dál jde za svým zlatým snem.

„Když Bůh dá, budu i nadále bojovat za svou zemi, kterou miluji ze všeho nejvíc,“ vyjádřila se alžírská boxerka pro alžírskou státní televizi. Nyní ji čeká semifinále s thajskou boxerkou Džandžem Suvannapcheng.

Zdroje: Sporting News/Reuters

Video, které jste mohli minout: Absurdita a risk, komentuje nástup zápasnic se zvýšeným testosteronem česká boxerka

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický