2. srpna 2024 12:35

Muži do ženského sportu nepatří. J. K. Rowling a Elon Musk drsně komentují olympijský skandál

Kontroverzní výsledek boxerského zápasu nenechal chladným ani vlastníka sítě X, ani autorku jedné z nejlepších fantasy franšíz na světě. V řečeném zápase proti sobě nastoupily italská reprezentantka Angela Carini a alžírská zápasnice Imán Chalíf. Zápas však skončil po 45 vteřinách.

„Za národní tým nastupuji často, trénuji s bratrem a vždycky jsem se měřila na tréninku i s muži. Ale dnes jsem cítila příliš velkou bolest,“ vysvětluje Carini, proč po ráně do nosu odstoupila ze zápasu. Podle ní byl totiž jejím soupeřem biologický muž. Chalíf byla loni diskvalifikována kvůli vysoké hladině testosteronu. Že by byla ale ženou po tranzici, sama odmítá. „Takhle mě stvořil Bůh,“ uvedla Chalíf, v jejíž zemi je tranzice nelegální.

Čtěte také: To vám nevadí, že muž mlátí ženu? Rowlingová a další se podivují nad boxerským zápasem na OH

J.K. Rowling a internet plný mudrců

Výsledek zápasu nicméně stihl probudit sopečnou činnost internetu. Mnozí se bouří při myšlence, že italskou boxerku zasypával ranami muž, byť pro tuto domněnku neexistuje validní důkaz a Chalíf se narodila jako žena. Některá média uvádějí jako příčinu poruchu vývoje pohlaví. Silných slov se však zhostil jak vlastník sociální sítě X Elon Musk, jenž podpořil krátké vyjádření „muži nepatří do ženského sportu“, tak J.K. Rowling, autorka série knih o Harrym Potterovi a románů s detektivem Cormoranem Strikem.

„Škleb muže, který ví, že ho misogynistický sportovní establishment ochrání, si užívá rozrušení ženy, již právě udeřil do hlavy a jejíž životní sen právě roztříštil,“ hřímá autorka populárních dětských knih nad fotkou, na níž Chalíf chlácholivě poklepává viditelně rozrušenou Carini po rameni. Sama Carini ale nezůstává vůči soupeřce tak příkrá. „Určitě jsem nepřemýšlela o tom, že bych nenastoupila. Neřeším, kdo proti mně stojí. Přeji jí, aby vydržela až do konce a mohla být šťastná,“ uzavřela celou věc Carini, jíž se během 45 vteřin zhroutil sen o olympijském vítězství.

Zdroje: Times of News/Variety

Video, které jste mohli minout: Růžička míří kvůli napadení k soudu. Bojovník po vyloučení z klubu mluvil o kudle do zad

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický