17. srpna 2023 13:45

Češka se provinila tím, že miluje hráče Kodaně. Popsala nadávky sparťanských fanoušků

Novinářka Šárka Peková se netají tím, že její srdce bije pro slovenského fotbalistu Denise Vavra. Ten se jako hráč FC Kodaň podílel na tom, že pro Spartu zhasl sen o účasti v Lize mistrů. Peková pak poznala, jak vypadá nenávist ve fotbalovém prostředí. Otevřeně hovoří o tom, že pořád čeká, že klub vydá nějaké prohlášení a nenávist odsoudí.

Šárko, známe se roky z novinářského prostředí. Vím, že nepatříš k fanynkám Sparty a že jsi to pořádně schytala na svém Instagramu, když sis dovolila fandit svému partnerovi v dresu dánského mistra...

Na úvod chci říct, že se tady nebavíme jen o masivním hejtu na sociálních sítích. Kotel Sparty přímo na stadionu skandoval, že jsem k*rva, že jsem p*ča... Což je na jednu stranu úsměvné, ale na druhou stranu absolutně za hranou.

Šlo o postup do základní skupiny Ligy mistrů, to utkání bylo hodně náročné pro všechny strany. Takové reakce části fanoušků se daly trochu čekat, že?

Musím říct, že jsem s tím počítala už od začátku. Už když se při losu rozhodlo, že Kodaň dostane Spartu, tak jsem doma příteli říkala, že bych se nedivila, kdyby o mně na Letné něco skandovali, aby ho rozhodili. Takže já i přítel jsme byli na tento scénář předem připraveni.

Fanoušky naštvalo, že se tvůj Denis při první zápase dostal do konfliktu s kapitánem Sparty Ladislavem Krejčím?

V úvodním zápase v Kodani došlo ke konfliktu mezi mým přítelem a kapitánem Sparty Láďou Krejčím. Byla to klasická hádka na hřišti v rámci fotbalu, která skončila tím, že si podali ruce. Jenže na sociálních sítích to hned začali všichni řešit, že Krejčí určitě něco řekl o mně ve stylu, že mě měl dřív on nebo rovnou celá kabina Sparty. Lidi mě hned po skončení zápasu začali urážet, začaly mi chodit i zprávy, že můj přítel je č*rák, že já jsem k*rva apod. V tu chvíli mi bylo jasné, že na Letné budou o mně něco skandovat a na Denise budou pískat.

Sparta odvetu s Kodaní nezvládla:

Na Letnou si nakonec nevyrazila, ale fanoušci si tě našli na Instagramu...

Sice jsem na odvetu dobrovolně ani nešla, ale už během zápasu mi lidi psali, že o mně na stadionu skandovali, že jsem k*rva a p*ča a můj přítel je č*rák. Krejčímu v zápase neuznali gól, pak neproměnil penaltu, na které je specialista, takže já osobně to brala tak, že je to karma pro fanoušky. Teď nemluvím o Krejčím, proti němu nic nemám a respektuji ho, ale byla to karma pro fanoušky za to všechno, co se dělo na sociálních sítích a také za to, co předváděl sparťanský kotel. Přijde mi to celé trochu úsměvné a zároveň smutné, ono to vypovídá hlavně o nich, ne o mně. Co mi přijde zarážející, je to, že se k tomu nevyjádřil klub.  ž

Myslíš, že by se vedení klubu mělo za fanoušky nějak omluvit?

Myslím, že by se měli vyjádřit a veřejně to odsoudit, protože jsem stále partnerkou hráče a hlavně ženou. Podle mě tohle k fotbalu nepatří a je skutečně za hranou, aby se takovým způsobem urážela jakákoliv žena. A i když se o mně ví, že fandím Slavii, tak ke Spartě jsem se před tím dvojzápasem chovala s respektem, a naopak o ní v rozhovoru pro Ruik prohlásila, že je to velmi silný soupeř. A na svém Instagramu jsem jsem vyzdvihla také Lukáše Haraslína a právě Láďu Krejčího. Absolutně tedy nechápu, jak si tohle někteří fanoušci Sparty můžou dovolit. Nebylo by od věci, kdyby tohle Sparta jako klub odsoudila, nebo se od toho minimálně distancovala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Spartu srazily penalty, do Ligy mistrů se nepodívá

Ty jsi některé ty hejty a nenávistné zprávy i zveřejnila na svém Instagramu...

Víš, tohle je bohužel zlo dnešní doby. Všichni se schovávají za klávesnici a za displej telefonu a myslí si, že na internetu můžou cokoliv. Když jsem pak zveřejnila dva hejty, oba dva ti fanoušci pak psali, že se mi omlouvají a jestli bych to nemohla smazat. Všichni píšou do zpráv, ale když to pak člověk zveřejní, tak se leknou. Vážně nechápu, kde se pořád ta zloba v lidech bere, vždyť je to pořád jen fotbal a měla by to být především radost.

Na jednu stranu říkáš, že jsi to čekala a že umíš plno věcí zvládat. Ale vidím na tobě, že jsi odhodlaná se bránit, že?

Snažím se být nad věcí, ale samozřejmě jsou chvíle, kdy to skutečně není příjemné. Nejvíc se to dotklo mých rodičů, takže pokud někdo bude neustále a cíleně poškozovat moje jméno, budu zvažovat právní kroky. Pár jedinců by se v tomto směru už našlo.

Zdroj: Autorský text

Josef Šťastna

konzultant obsahu FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Zábavný / Publicistický