11. května 2024 11:34

Šógun překvapivě dostane pokračování. Fanoušci nad ním však kroutí hlavou

Mělo jít o jasně uzavřený příběh podle slavné předlohy. Jenže všechno je najednou jinak.

Hirojuki Sanada, ústřední herec i producent seriálu Šógun, podepsal smlouvu, podle níž se vrátí do role mocného Jošiho Toranagy. Prestižní magazín Deadline tak potvrdil spekulace, že seriál nebude ohraničen koncem knižní předlohy od Jamese Clavella, jehož bylo původních deset dílů adaptací.

Variety mezitím doplnilo, že návrat do feudálního Japonska čeká také Cosmo Jarvise, který ztvárnil anglického lodivoda Johna Blackthorna zapleteného do nebezpečných politických her v kultuře, jejíž principy a ideály mu byly alespoň zpočátku cizí.

Šógun se stal globálně nejsledovanějším titulem na službě Disney+ a jde o zatím největší úspěch společnosti FX Networks. Jelikož se rozpočet seriálu pohyboval okolo 250 milionů dolarů a muselo být postaveno obrovské množství kulis poblíž kanadského Vancouveru, není divu, že by filmaři vysoké vstupní náklady, nabrané zkušenosti i divácký zájem rádi zúročili ve druhé sezóně.

Čtěte také: Jak vzniklo Japonsko? Jeho historie sahá až do starší doby kamenné

Fanoušci však nad pokračováním kroutí hlavou, jelikož už se nebude moci opřít o předlohu původního autora. Clavell sice napsal více příběhů v rámci svého románového cyklu nazývaného Asijská sága, ty se však odehrávaly mnohem později v 19. a 20. století. Mnoho z diváků tak vyjádřilo rozhořčení nad tím, že pokud příběh převezme tým scenáristů, nebude tolik respektovat reálie. Zde by však mohla být pojistkou účast Sanady, pověstného lpěním na poctivé reprezentaci japonské kultury.

Plány na pokračování však mohou mít ještě jinou motivaci. Původně byl totiž Šógun považován za minisérii, ale díky druhé sezóně už spadne do kategorie klasických dramatických seriálu, kde bývá v posledních letech menší konkurence, tedy větší šance posbírat ceny jako jsou Emmy nebo Zlatý glóbus.

Herecký a producentský veterán Sanada se ještě letos objeví jako Scorpion v bojovce Mortal Kombat 2. Vidět jsme ho nedávno mohli také ve filmech John Wick: Kapitola 4 nebo Bullet Train.

Zdroj: Deadline, Variety

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický