29. srpna 2024 15:56

Přináší druhá řada Pána prstenů zlepšení? První recenze popisují všechny změny

Druhá série má zajímavější zápletku i akci, bohužel však zůstala i většina předchozích slabin, nad nimiž už nelze jen mávnout rukou.

Pokud jste doufali, že první řada tolkienovského seriálu Pán prstenů: Prsteny moci byla pouze odrazovým můstkem k něčemu většímu a ucelenějšímu, pak budete následující sezónou pravděpodobně zklamáni. Podle většiny zámořských kritiků totiž stále platí, že tvůrci jsou více zručnými řemeslníky než schopnými vypravěči.

„Seriál rozhodně vypadá přepychově a umí navodit éterickou atmosféru Tolkienova legendária. Má solidní herce i štáb a mnoho rozpracovaných směrů, jimiž se může vydat. Pořád však není jasné, o čem vlastně je,“ napsal David Sims z The Atlantic.

Mírně si seriál polepšil podle Rotten Tomatoes, kde druhá sezóna prozatím nasbírala 86 % pozitivních recenzí oproti 83 % té první. Zhoršilo se však průměrné hodnocení z původních 8,0/10 na 7,4/10, od prestižních kritiků pak dokonce na pouhých 6,9/10. Spíše sestupný trend ukazuje i Metacritic, kde první série zabodovala na 71/100, aktuální druhá si drží lehce nadprůměrných 66.

"Sauronovy léčky a jeho vliv na ty, kterými manipuluje, jsou vykresleny skvěle, ale příliš času je věnováno nesouvisejícím podzápletkám, které přinášejí jen nezáživné drama a slabé charaktery. Každý silný a dramatický moment překryjí scény řešící místa a osoby, které se stanou důležitými až později v dějinách Středozemě,“ konstatuje IGN (6/10).

Rozvolněné tempo vyprávění naopak nevidí jako vadu recenze magazínu ScreenHub, podle níž o to víc vynikne péče, která byla věnována každému detailu bohatého světa, v němž je radost jen tak pobývat: „Jde o překrásně natočené a výtvarně zpracované dílo se svěží hudbou Beara McCrearyho a nápaditou režií Charlotte Brändström a Louise Hoopera. Prsteny moci sice stále bloudí, ale jak Bilbo slavně prohlásil: Ne všichni, kdo bloudí, jsou ztraceni.“

Osmidílná druhá sezóna Prstenů moci startuje 29. srpna 2024 třemi úvodními epizodami.

Zdroj: Rotten Tomatoes, Metacritic

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický