27. září 2024 19:10

Další RoboCop potvrzen. Není to ale ten, na kterého jste se těšili

Mezi hrdiny, kteří se pravidelně oprašují v každé době, je RoboCop trochu zvláštní případ. První film byl satirou své doby, zrcadlením tlaku korporace na nelidsky dokonalého pracovníka, který přijde do práce i po smrti, zároveň šlo o rýpnutí do obrazu silové politiky a nulové tolerance vůči zločinu. Remake z roku 2014 především to druhé sdělení trochu otočil, když nechal zlovolnou korporaci hledat stroj s lidskou tváří a rýpnout si do politiky, která místo silového řešení staví na nabídce pocitu bezpečí.

Je otázkou, jak látku pojme nový seriál, který vzniká pod Amazon MGM Studios. Výkonným producentem je James Wan, showrunningu se chopí Peter Ocko. Anotace seriálu zatím nic moc konkrétního neslibuje: „Obří technologický konglomerát spolupracující s místním policejním oddělením představuje technologicky vylepšeného policistu, jenž se má utkat s narůstajícím zločinem – policistu, jenž je částečně člověk, částečně stroj.“ Seriál evidentně nebude pokračováním ani původní série, ani remaku, vypadá to spíše na restart kontinuity. Původní plány s látkou přitom byly dávno předtím, než Amazon koupil MGM, o něco ambicióznější.

Sequel a prequel

Neill Blomkamp totiž chystal přímé pokračování původního RoboCopa podle scénáře Eda Neumeiera. Ano, tvůrce plechového poldy a scenárista původního filmu měl spojit síly s režisérem Districtu 9 a chvíli to vypadalo, že se do hlavní role opravdu vrátí Peter Weller. Podobně jako u Blomkampova pátého Vetřelce ale z vytouženého filmu nakonec sešlo a Neumeier se zaměřil na prequelový seriál.

V tom měl být hlavní postavou mladý Richard Jones, jenž se ocitá v síti korporátních intrik na pozadí vzestupu společnosti OCP. Richard „Dick“ Jones byl hlavní padouch prvního RoboCopa a jednou z hlavních figur OCP, korporace stojící za vzkříšením mrtvého policisty Alexe Murphyho ve formě mechanizovaného strážce zákona. „Když jsem o tom slyšel poprvé, přišlo mi to jako cool nápad. Šlo s tím dělat tolik věcí, je to tak zajímavá postava,“ rozplýval se Neumeier. Podle něj by seriál vyprávěl hodně o byznysu a technologii, Silicon Valley, korporacích, hadech v oblecích i policii jako takové.

Čtěte také: Unikátní operace ve vesmíru: Robot zvládl chirurgický zákrok. Obrovský pokrok těší vědce

Rozhodně by šlo o relativně svěží přístup k látce, který mohl fungovat na několika úrovních. Na druhou stranu je pochopitelné, proč Amazon tento koncept zahodil a vrátil se k něčemu, co fanoušci milují. Jestli seriálový RoboCop neudělá své rodné franšíze ostudu, ale ukáže až čas.

Zdroje: Geek Tyrant/Deadline

Video, které by vám nemělo uniknout: Příběhový trailer hry RoboCop: Rogue City

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický