3. září 2023 06:00

Jak měl vypadat nový RoboCop, který by navázal přímo na originál? Režisér popsal svůj unikátní přístup

RoboCop patří k nejoblíbenějším postavám americké popkultury i pro svůj satirický a politicko-kritický tón. Ten se v dalších pokračováních, videohrách a televizních seriálech zopakovat nepodařilo, nejblíže se politické satiře přiblížil remake Josého Padilhy z roku 2014. Specifickému režijnímu stylu Paula Verhoevena se ale nevyrovnal nikdo, leč jeden tvůrce měl velkou ambici blízce navázat na jeho odkaz.

Neill Blomkamp prorazil výbornou sci-fi District 9, jejíž úspěch se pokusil zopakovat zajímavě vyprávěným kyberpunkovým thrillerem Elysium, dost hrozným Chappiem a naposledy sci-fi hororem Demonic. Díru do světa sice udělal jen svým prvním filmem, přesto bylo jasné, že by mohl být ideálním kandidátem pro vzkříšení RoboCopa. Nakonec jako jeden z mála tvůrců točí esenciální kyberpunk a v roce 2018 byl dokonce spojován s plány na přímé pokračování prvního RoboCopa.

Pokračovat od začátku

Film měl ignorovat dosud natočená pokračování a zadaptoval by scénář Edwarda Neumeiera (RoboCop, Hvězdná pěchota) a Michaela Minera (RoboCop), který vznikl po uvedení prvního filmu. Nutnými úpravami, jež by scénář připravily pro nové století, byl pověřen Justin Rhodes (Terminátor: Temný osud). Blomkamp měl v úmyslu navázat na Verhoevenův režijní styl – tedy natočit film tak, jako by se jej zhostil sám Verhoeven, a dát mu stejný styl i formu, jaké měl první díl. Zároveň se měl nový RoboCop odehrávat bezprostředně po prvním díle, jak Blomkamp vysvětlil v rozhovoru pro server JoBlo:

„Je to jediný film, kde bych zkusil v podstatě simulovat režijní styl Paula Verhoevena. Chtěl jsem to pojmout, jako by to bylo den po prvním filmu. Pokud Dick Jones vypadl z okna v pondělí, tohle by bylo úterý. Bylo by to doslova následujícího rána. Takže by šlo o přímé pokračování v úplně stejném stylu.“

Nápadem byl nadšený i samotný Neumeier, jenž vyjádřil naději, že se to Blomkampovi jednou podaří. Známý režisér ale projekt nakonec opustil ve prospěch filmu Demonic a mnozí se shodují na tom, že si mohl vybrat lépe. S odchodem Neilla Blomkampa každopádně franšíza neumírá. Kromě videohry RoboCop: Rogue City, která má být uvedena letos v září, je ve hře i televizní seriál, na němž by se měl podílet sám Neumeier.

Zdroje: Geek Tyrant/JoBlo

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný