1. listopadu 2023 18:30

Parádní návrat RoboCopa nikdo nečekal, ale je tady. Fanoušci drsné osmdesátkové klasiky jásají

Recenzenti mají jasno. Pro fanoušky RoboCopa je nová střílečka i přes některé slabiny naprostou povinností.

Hra RoboCop: Rogue City nevzbuzovala přehnaná očekávání, ale nakonec dokázala překvapit výrazným posunem, který se povedl nevelkému týmu Teyon od jeho předchozích videoherních adaptací slavných franšíz, jakými byly Rambo: The Video Game (2014) a Terminator: Resistance (2019).

Na serveru Metacritic nasbíral RoboCop krásných 81/100 v PC verzi, hůře jsou na tom verze pro aktuální generací konzolí Xbox (74) a PlayStation (70), které trpí ještě mírnou neodladěností. Přestože hra v mnoha ohledech neskryje svůj nižší rozpočet, je mimořádně věrná předloze a nezaostává ani zábavnou náplní či fungujícími mechanismy.

Čtěte také: 5 nejdrsnějších akčních filmů všech dob: Od RoboCopa k Total Recall

Oslavná recenze českého Games.cz za 9/10 tvrdí, že Rogue City znamená pro značku RoboCop to, co znamená Alien: Isolation pro Vetřelce. „Fantastická adaptace, která neomylně pracuje se zdrojovým materiálem a ukazuje, že polské studio Teyon se nejprve rozhodlo RoboCopovi porozumět, a až poté podle něj navrhnout hru. Každý detail, dialog, Robovy pohyby, reklamní poutače a tóny soundtracku jsou milostný dopis kultovnímu akčňáku z konce 80. let. Bez RoboCopa by Rogue City zkrátka nemohlo existovat,“ a vyzdvihuje i skvěle využitou přítomnost představitele hlavní filmové role Petera Wellera.

Prestižní IGN zmiňuje akci, která je ultra násilná a skvěle pracuje s destrukcí prostředí, i způsob, jakým míchá vyloženě lineární mise s těmi více otevřenými, kdy dojde na jednoduchou detektivní práci. RPG elementy a vylepšování hrdiny sice nejsou nijak extra hluboké, ale fungují a osvěžují hratelnost, stejně jako míchání sarkastického humoru do neutěšeného světa Detroitu, který si v podstatě rozparcelovaly gangy a korporace. Díky tomu herní doba zhruba 17 hodin uběhne neskutečně rychle. „Přimíchání prvků, jako je rutinní policejní práce a vedlejší úkoly, skvěle mění tempo hry. I když nemá tu nejlepší grafiku ani technickou stránku, láska k RoboCopovi z ní přímo sálá. Jedná se o solidní zábavu s béčkovou příchutí, což je přesně to, co si zdrojový materiál žádá,“ shrnuje recenze za 7/10.

Mnoho textů zmiňuje zajímavý příběh, který se větví a směruje k více možným koncům, taky na základě reputace, kterou si RoboCop vybudoval u občanů svými činy. Těžké a nejednoznačné volby čekají i přímo v rozhovorech. Screen Rant (4/5) zmiňuje, že akční mechanismy můžou být pro některé tříáčkovými hrami rozmazlené hráče poněkud ztuhlé, podobně jako boss fighty či mimika postav. „Každá kapitola však dává něco zajímavého, nečekané setkání či oříšek k rozlousknutí. Výsledkem je hra, která vdechuje sérii nový život a nastavuje jí novou laťku,“ uzavírá.

RoboCop: Rogue City není opatřen českou lokalizací a je k dispozici na PC, PlayStationu 5 a Xboxu Series X/S.

Zdroj: Metacritic

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný