4. ledna 2024 08:45

Krimi seriál roku už v lednu? Recenze oslavují novou sezónu populární detektivky

Detektivní antologie se podle kritiků vrací na samotný vrchol seriálové kvality.

Temný případ v roce 2014 pořádně rozčeřil seriálové vody a stal se jedním z nejskloňovanějších děl minulé dekády. Na první sezónu s hereckou dvojicí Matthew McConaughey a Woody Harrelson však druhá ani třetí nedokázala zcela navázat, jenže podle kritiků všechno mění ta aktuální čtvrtá...

Jmenuje se Temný případ: Noční krajina a přidané přízvisko má mimo jiné zvýraznit, že jde o novou tvůrčí kapitolu, jelikož od dosavadního tvůrce Nica Pizzolatta převzala otěže série dosud relativně neznámá mexická režisérka a scenáristka Issa López (Vuelven, Todo mal). Do hlavních rolí příběhu odehrávajícího se na mrazivé Aljašce obsadila oscarovou legendu Jodie Foster a bývalou boxerku Kali Reis (Tvrdá rána, Black Flies).

Na Rotten Tomatoes zaznamenala Noční krajina perfektních 100% pozitivních recenzí s výtečným průměrným ratingem 8,8/10, což je dokonce více než měla přelomová první série (91%). Podobně je na tom taky na Metacritic se skóre 85, což je rovněž na úrovní prvního Temného případ, který svého času získal ještě o dva bodíky více.

„Nejlepší příběhy jsou vždycky ty, které nikdy nechcete nechat odejít, a Temný případ: Noční krajina vás bude držet pevně v sevření až do konečného zmizení závěrečných titulků,“ napsal Collider a vyzdvihnul všechny podstatné složky – atmosféru, tempo, chytře vystavěnou zápletku, dialogy i výtečné herecké výkony. „Foster je fantastická, Reis je skutečným zjevením a López je autorkou na osňujícím tvůrčím vzestupu,“ potvrdil Decider.

ComicBook ocenil humanistický příběh o chybujících postavách, které přesto cítí nutkání udělat, co je správné. Více kritiků si všimlo, že scénář je postaven jako přímočařejší detektivka osekaná o některé odbočky předchozích sezón, přesto však nechybí přesah. „Noční krajina vyniká tím, že funguje jako svižný a napínavý žánrový kousek a zároveň i jako závažné filozofické drama,“ poznamenal Slant Magazine.

Recenze BBC uvádí, že se Issa Lopéz sice v mnohém vychází z přechozích Temných případů, ale vytvořila svou vlastní divokou, poutavou a bohatě promyšlenou vizi o hrdinkách pohlcovaných temnotou a vymykajících se kontrole. Vyzdvihuje finální dvě epizody s šokujícím zvratem i scénami, které svou mrazivostí připomenou divákům rozřešení té úplně první.

Šestidílný Temný případ: Noční krajina startuje už 14. ledna 2024 a v dalších rolích uvidíme Fionu Shaw, Johna Hawkese, Christophera Ecclestona nebo Annu Lambe.

Zdroj: Rotten Tomatoes, Metacritic

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný