10. září 2024 16:10

Harry, Ron a Hermiona dostávají jiné tváře. Nový Harry Potter odhalil pravidla pro výběr herců

Nikdo nepochybuje, že výběr herců bude pro úspěch seriálu naprosto klíčový.

HBO oficiálně zahájilo hledání herců do rolí Harryho, Hermiony a Rona pro seriálovou adaptaci Harryho Pottera, v níž každá z knih dostane samostatnou sezónu. Nebudou tak oproti předloze nijak osekané, spíše naopak.

V zadání inzerátu, jehož pravost už potvrdil prestižní magazín Variety, stojí, že se hledají děti z Velké Británie a Irska, kterým bude v dubnu 2025 mezi 9 a 11 lety. Jinak bude výběr dost otevřený a nebude omezen rasou, identitou či genderovou příslušností.

Čtěte také: Daniel Radcliffe dál válčí s J. K. Rowling. Její chování mu nedává smysl

„Zavázali jsme se k inkluzivnímu a rozmanitému obsazení,“ píše se v inzerátu. „Do každé role prosím přihlaste kvalifikované herce bez ohledu na etnický původ, pohlaví, fyzické znevýhodnění, rasu, sexuální orientaci, genderovou identitu nebo jakýkoli jiný zákonem chráněný důvod, pokud není výslovně uvedeno jinak,“ zní formulka, která bývá v různých variacích součástí mnoha castingů současnosti.

Znamená to, že pokud bude herec odpovídat základnímu zadání a charakteristice postavy, záleží primárně na jeho charismatu, naturelu a talentu – barva pleti, původ, sexuální orientace či případná jiná dílčí odlišnost od předlohy jsou v takovém případě podružné. Takový přístup uplatnili třeba tvůrci divadelní hry Harry Potter a prokleté dítě, v níž Hermionu ztvárnila černá herečka Noma Dumezweni, a jejich volbu musela hájit i autorka knih J. K. Rowling.

KVÍZ: Jak dobře znáte osmého Harryho Pottera? Otestujte se

V první fázi castingu mají zájemci zaslat dvě vlastní videa, v nichž mluví svým přirozeným přízvukem. V prvním kratším než 30 sekund mají přednést krátký příběh nebo báseň, která však nemá být z Harryho Pottera. Druhé má trvat do minuty a mají v něm promluvit o sobě, blízké osobě či domácím mazlíčkovi.

Tvůrkyní seriálu se nedávno stala Francesca Gardiner (Boj o moc, Jeho temné esence), která k sobě přibrala jako hlavního režiséra a výkonného producenta Marka Myloda (Boj o moc, Menu). Právo veta na většinu rozhodnutí má z pozice spoluproducentky J. K. Rowling, která tvůrce podpořila na síti X a prohlásila, že se jí moc líbí už hotový scénář prvního dílu.

Datum premiéry dosud není známé, ale podle znění inzerátu by se dalo usuzovat, že první klapka padne na jaře 2025. Pokud bude dodrženo pravidlo "co kniha, to sezóna", dočká se seriál sedmi řad. Vedení HBO prohlásilo, že by měl seriál běžet na obrazovkách po dobu deseti let.

Zdroj: Deadline, Variety

Video: Trailer divadelní hry Harry Potter a prokleté dítě

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický