2. května 2024 14:50

Daniel Radcliffe dál válčí s J. K. Rowling. Její chování mu nedává smysl

Filmový Harry Potter a autorka celé populární ságy k sobě zřejmě těžko najdou cestu.

„Cítím se z toho opravdu smutně,“ okomentoval Daniel Radcliffe vystupování spisovatelky J. K. Rowling směrem k trans komunitě v aktuálním profilovém článku magazínu The Atlantic. Autorku Harryho Pottera, jehož filmové zpracování ho vyneslo ke slávě, si totiž podle vlastních slov pamatuje úplně jinak, než jak se aktuálně prezentuje na sociálních sítích.

Čtěte také: Harry Potter se vrací, vznikne velkolepý seriál. Část fanoušků ale zuří a hlásí bojkot

„Dívám se totiž na člověka, kterého jsem poznal, na dobu, co jsme spolu strávili, na knihy, které napsala, i svět, co vytvořila. A to všechno je pro mě hluboce empatické,“ podotknul čtyřiatřicetiletý herec. Podle něj je hořkou ironií, že tvůrkyně tak otevřených a srdečných děl, jakými jsou právě knihy s Harrym Potterem, prokazuje tak málo vcítění a pochopení vůči osobám, které jí nezapadají do škatulek.

Posteskl si také nad způsobem, jakým o celé věci vůči němu i jeho hereckým kolegům Emmě Watson a Rupertu Grintovi referují média. „Někteří novináři prostě vždycky chtěli položit otázku – Jsou tyhle tři děti nevděční spratci? Takže ať si to užijí. Je jasné, že Harry Potter by bez ní samozřejmě nikdy nevznikl, takže by i můj život nebyl takový, jaký je. Ale to neznamená, že někomu jinému dlužíš za život, či věci, kterým skutečně věříš,“ zdůraznil.

Radcliffe už dříve prohlásil, že jsou muži, co dokončili tranzici, ženami bez ohledu na to, co si o nich myslí J. K. Rowling. Podporuje americkou neziskovou organizaci Trevor Project zaměřenou na prevenci sebevražd mezi lesbickou, gay, transgender i queer mládeží. „Chci se pokusit pomoct lidem, které její negativní komentáře ovlivnily. A říct tím, že to jsou její názory, ale nejsou to názory všech spojených s potterovskou sérií,“ řekl.

J. K. Rowling na aktuální výroky dosud nereagovala. Nedávno v rozsáhlém příspěvku na sociální síti X vysvětlovala, co pro ni vlastně určuje ženu, a že jde primárně o to, zda je její tělo vybavené k výrobě vajíček a že nevěří, že každý z lidí má genderovou identitu, která může, ale nemusí odpovídat jeho pohlaví.

Zdroj: The Atlantic, The Playlist

VIDEO: Trailer Harryho Pottera

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný