20. října 2023 13:45
Adam Vala

J. K. Rowlingová je připravená jít do vězení

Slavná autorka Harryho Pottera zase jednou rozbouřila vody sociálních sítí.

Německý prozaik a básník Heinrich Heine kdysi dávno prohlásil, že lidé už dnes nestaví obří gotické katedrály, protože postrádají přesvědčení. Dnes má každý na všechno nějaký názor, jenomže k vybudování něčeho tak náročného, drahého a dechberoucího, jako je Notre-Dame, potřebujete zkrátka víc než názor. Spisovatelka J. K. Rowlingová jako by tohle tvrzení chtěla vyvrátit a čerstvě prohlásila, že je klidně ochotná za své kontroverzní postoje na transgender osoby jít do vězení.

Autorka knižní ságy o Harrym Potterovi dlouhodobě zaujímá názor, že transgender ženy nejsou ženy, což ji v průběhu let dostalo už několikrát do potíží. Ve své neústupnosti tak mimo jiné přišla o podporu většiny herců z filmové série, stejně jako dalších významných osobností, se kterými se dříve přátelila. Co naopak získala, je uznání extrémně pravicových skupin a dalších nenávistných organizací, kterým se taková hlásná trouba pochopitelně z politických důvodů hodí. Každopádně jak moc si za svým názorem spisovatelka stojí, dokázala i její poslední slova.

K twitterovém příspěvku zobrazujícímu frázi: „Opakujte po nás. Transgender ženy jsou ženy.“ Rowlingová napsala jednoduše: „Ne.“ Následně ji někdo v komentářích upozornil, že pod novou legislativou zaměřenou na boj proti zločinům z nenávisti by ji za podobná slova mohl hrozit trest odnětí svobody až na dobu dvou let. Reakce Rowlingové? „S radostí si raději odsedím dva roky, než abych musela být nucena popírat realitu a význam pohlaví.“

Spisovatelka ještě dodala, že by u takového soudu s ní byla rozhodně větší zábava, než co si užila na červených kobercích. Každopádně to nevypadá, že by se autorka milované kouzelnické ságy plánovala jakkoli omezit ve svých vyjádřeních na adresu transgender komunity. Je jí totiž zjevně fuk, že přichází o podporu, pracovní nabídky i prestiž. Peněz má stejně víc, než kdy stihne utratit, a pakliže jí něco opravdu nechybí na rozdíl od většiny dnešních lidí – je to přesvědčení. Ať už je to špatně, nebo dobře.

Zdroj: Entertainment Weekly, Twitter

Adam Vala

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný