25. ledna 2024 17:00

Populární seriálový hit čelí tvrdé kritice Ukrajiny za to, že prý podporuje genocidu

Slavný seriál si do svých řad vybral poněkud kontroverzní osobnost.

Příští měsíc začne v Thajsku natáčení třetí sezóny satirického seriálu Bílý lotos, který už stihl posbírat hromadu ocenění i fanoušků po celém světě. Bohužel se mezi ně čerstvě nepočítá Ukrajina, jejíž představitelé tvůrce kritizují za obsazení hlásné trouby Kremlu do jedné z hlavních rolí.

Konkrétně se jedná o populárního srbského herce Miloše Bikoviče (36), který veřejně podporuje ruskou invazi, získal v roce 2021 ruské občanství a tři roky předtím ho osobně vyznamenal Vladimir Putin za přínos ruské kultuře Puškinovou medailí – a to v rámci stejného ceremoniálu, kde si ji převzal i Jaromír Nohavica.

„Miloš Bikovič, srbský herec podporující Rusko od začátku invaze, se stal hvězdou třetí sezóny seriálu Bílý lotos. HBO, vážně je pro vás v pořádku pracovat s člověkem podporujícím genocidu a porušování mezinárodního práva?“ píše se na Twitteru ukrajinského ministerstva zahraničí. Vše je doplněno kousavým sestřihem seriálu se záběry na Bikoviče při projevech sloužících ruské propagandě.

„Krymský lid se přidal k Rusku na základě referenda,“ cituje video Bikovičovy dřívější výroky a zmiňuje, že herec na anektovaném Krymu také natáčel. Putina oslovuje jako jeho Svátost. „Pokud je tohle temná stránka komedie, pak se to HBO vážně povedlo,“ konstatuje závěr klipu. Samotné HBO zatím nijak nereagovalo.

První sezóna Bílého lotosu se odehrávala v luxusním letovisku na Havaji, druhá se přesunula na Sicílii. Třetí thajská dorazí na obrazovky v roce 2025 a tvůrce Mike White do ní z herců kromě Bikoviče přizval taky Leslie Bibb, Jasona Isaacse, Michelle Monaghan nebo Natashu Rothwell.

Zdroj: Deadline, The Guardian

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný