22. listopadu 2023 12:25

Jak se jmenuje Banksy? Konečně známe jeho křestní jméno, sám ho prozradil v rozhovoru

Dosud nezveřejněná nahrávka z roku 2003 prozrazuje jméno slavného pouličního umělce.

Britská BBC zveřejnila v podcastu The Banksy Story dosud nezveřejněné části rozhovoru, který s nejslavnějším pouličním umělcem pocházejícím z Bristolu pořídila v roce 2003. Součásti je i pasáž, v níž osobně potvrzuje své jméno.

Reportér Nigel Wrench se při rozhovoru zkouší dopátrat blíže umělcově identitě a zkusí to otázkou: „Jste tedy Robert Banks?“ Dostane se mu odpovědi: „Jsem Robbie.“ Zveřejněná část tak potvrzuje dlouhodobé spekulace o jeho křestním jménu, které zmiňovaly varianty Robin, Robert či Robbie.

Ohledně Banksyho identity prozatím panují dvě silné teorie. První tvrdí, že jde o známého umělce Roberta Del Naju známého taky jako 3D z triphopové formace Massive Atttack. Ten se ještě před začátkem hudební kariéry pohyboval v bristolské graffiti scéně. Zajímavé je, že samotný Banksy v jednom z mála rozhovorů uvedl Del Naju jako svůj vzor.

S druhou teorií přišel v roce 2008 týdeník The Mail on Sunday, podle něhož se jedná o Robina Gunninghama narozeného v roce 1974 ve městě Yate dvacet kilometrů od Bristolu. Potvrdilo to i další pátrání mezi jeho bývalými spolužáky nebo zjištění z roku 2016, které spojilo Gunninghamovu geolokaci s místy, kde se tou dobou objevovala Banksyho díla.

Svým street artem Banksy komentuje sociální, společenské i globální problémy, jako jsou válka na Ukrajině, pandemie koronaviru nebo konflikt v Palestině. Natočil taky oceňovaný satirický dokument Exit Throught the Gift Shop, kde pracuje právě s tématem identity i pravdy ve světě přesyceném médii.

Zdroj: BBC, The Hollywood Reporter

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný