10. září 2024 16:15

PlayStation 5 Pro je tady. Oficiální oznámení přináší klíčové detaily

Sony s minimálním předstihem oznámilo, že v úterý odpoledne vystoupí hlavní architekt PlayStation 5 Mark Cerny a představí dlouho očekávaný a vylepšený model herní konzole. Verze PS5 Pro tak byla odhalena čtyři roky po vydání původní verze.

Devět minut. Přesně tolik času dostal hlavní architekt PlayStation 5 Mark Cerny. V pondělí večer to japonská firma oznámila na sociálních sítích, když informovala o uspořádání technické prezentace, která začala v úterý v 17:00.

Okamžitě začaly sílit spekulace, že den odhalení vylepšení herní konzole PS5 Pro je tady. PlayStation k příspěvku ale žádné další detaily nepřidal. Na svět tak mohlo přijít i něco zcela jiného, ačkoliv by se to jevilo jako velmi nepravděpodobné.

Jenže okamžik překvapení zcela potlačilo samotné Sony, respektive PlayStation. V pondělí večer se na YouTube kanálu PlayStationu objevilo neveřejné video, v jehož titulku stálo: PlayStation 5 Pro, a několikavteřinová upoutávka. Video záhy zmizelo a pak dostalo jiný titulek s oficiálním názvem PlayStation 5 Technická prezentace.

Na odhalení zmodernizované a vylepšené herní konzole firma PlayStation lákala drobnými indiciemi. Například v příspěvku ke třicátému výročí se objevil symbol možného designu PS5 Pro. Ten na sobě nesl tři černé pruhy a podobal se náčrtu, který na konci srpna zveřejnil magazín Dealabs.

The Verge letos v dubnu získal dokumenty popisující zařízení s krycím názvem Trinity, což bylo kódové označení pro PS5 Pro. Sony v materiálech uvádělo, že grafický čip bude o zhruba 45 procent rychlejší než u PlayStationu 5, dále bude mít větší a rychlejší paměť a větší výkon pro technologii ray tracing. Vše se nakonec vyplnilo.

Vývojáři zařízení cílili na frekvenci procesoru kolem 3,85 GHz, což je o zhruba deset procent více než má původní konzole. Materiály dále specifikovaly, že Sony umožní tvůrcům videoher, aby si vybrali mezi standardním módem s taktem 3,5 GHz nebo vyšším výkonem s 3,85 GHz.

Novinář Tom Warren z The Verge už dříve informoval, že herní vývojáři mají k dispozici vývojové sady PS5 Pro a pro tuto konzoli ladí své hry. Warren od zdrojů blízkých Sony a PlayStationu zjistil, že hry, které vyjdou po 16. září, musí mít podporu PS5 Pro.

Playstation 5 Pro – stěžejní vylepšení

Výkonnější GPU: Grafický čip konzole PS5 Pro přináší 67 % nárůst výpočetních jednotek v porovnání se základním modelem PS5 a o 28 % rychlejší paměť. Tím je zajištěno o 45 % rychlejší renderování hry, díky čemuž bude zážitek z hraní mnohem plynulejší.

Ray tracing: Sony přidává výkonnější ray tracing, který zajišťuje dynamičtější odrazy a posun světla na dvou a více optických prostředích. To umožňuje vysílat paprsky dvojnásobně až trojnásobně rychleji než na současné konzoli PS5.

PSSR - upscaler využívající AI: Funkce PlayStation Spectral Super Resolution se v kombinaci s umělou inteligencí a strojovým učením postará o upscale obrazu se zachováním ostrosti a vysoké míry detailů dopočítaného snímku.

Co vyšší výkon umožní a v kterých hrách?

Díky tomu třeba hry The Last of Us Part II, Marvel’s Spider Man 2, Horizon Forbidden West nebo Ratchet & Clank: Rift Apart běží na konzoli PlayStation 5 Pro nejen v 60 snímcích při Fidelity režimu zobrazení, ale zároveň mají i ostřejší a detailnější obraz. Do her Gran Turismo 7 nebo Hogwarts Legacy mohl být zakomponován ray tracing při zachování 60 snímků.

Konzole nabídne vylepšení PS5 Pro Game Boost, které bude možné aplikovat na více než 8500 her z PS4 a PS5. Hry díky této funkci budou moci běžet lépe, zároveň by měla být u vybraných her zlepšena kvalita obrazu. Konzole PlayStation 5 Pro bude uvedena s podporou technologie Wi-Fi 7. Podporováno je i 8K hraní a VRR. Konzole PlayStation 5 Pro bude dodávána s 2TB SSDčkem, bezdrátovým ovladačem DualSense a kopií Astro's Playroom.

Konzoli budou při uvedení podporovat i hry třetích stran jako Alan Wake 2, Assassin's Creed: Shadows, Dragon's Dogma 2, Final Fantasy 7 Rebirth nebo The Crew Motorfest.

Cena, verze a dostupnost

Konzole PlayStation 5 Pro vyjde 7. listopadu 2024, oficiální česká cena byla stanovena na 20 290 Kč. Bude se prodávat pouze bez optické Blu-ray mechaniky. Tu bude možné dokoupit samostatně, jako je tomu u modelu PS5 Slim, kde se prodává za cenu kolem 3 tisíc korun.

Zdroj: Dealabs, The Verge

VIDEO: Zahráli jsme si demo Kingdom Come: Deliverance II. Jaké jsou naše dojmy?

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Jan Hrušovský

redaktor FTV Prima, CNN Prima NEWS

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický