18. září 2023 12:10

Rusové se pořádně naštvali a bojují proti Mortal Kombatu 1. Co jim tvůrci hry provedli?

Nový Mortal Kombat se u fanoušků těší velké oblibě. Ruští a běloruští hráči z něj ale velkou radost nemají.

Ruští gameři si v těchto dnech (na rozdíl od ruských vojáků) příliš akce neužijí. A to zejména proto, že herní studio NetherRealm stojící za legendární bojovou sérií Mortal Kombat zamezilo v nové hře Mortal Kombat 1 ruským a běloruským hráčům přístup k online funkcím.

To by samo o sobě ještě nebylo nic kontroverzního, podobná opatření už v minulosti zvolila i další herní studia v návaznosti na válečné sankce proti Rusku a Bělorusku. Problém tak pramení primárně z faktu, že zatímco během testů mohli hráči z těchto zemí vyzkoušet všechny funkce, jaké hra nabízí, a tím pádem ji pořizovat s určitými očekáváními, nyní mají utrum. Někteří pak dokonce hlásí, že nemají přístup ani ke svým předobjednávkovým bonusům, natožpak módu Invaze. V obou zemích je zároveň poměrně složité hru vůbec pořídit.

Řada frustrovaných gamerů se tak rozhodla nyní „mstít“ vývojářům tak, že na serverech jako Metacritic udělují hře špatné známky. Zatímco od herních médií si tak nyní titul stojí na solidních 85 %, uživatelské hodnocení se po tzv. „review bombingu“ propadlo na mizerných 4,7/10. Zástupci serveru Metacritic zatím na tyto události nereagovali, není to ale samozřejmě poprvé, co se podobný problém řeší, a v dohledné době tak nejspíš dojde k opatřením, které hodnocení zase vrátí do normálu nebo přinejlepším zamezí čerstvě registrovaným uživatelům přidávat vlastní.

Ruští hráči tak krátce po zklamání ze Starfieldu, kdy jim byla odebrána tamější lokalizace a navíc hru od Bethesdy momentálně v regionu nejde ani pořídit (Nintendo, Sony i Microsoft zastavily veškeré prodeje), zažívají další perné chvilky. Špatná zpráva pro ně, dobrá zpráva pro každého, kdo vítá sankce proti Rusku.

Zdroj: TheGamer, DarkHorizons

Ondřej Mrázek

redaktor Prima COOL

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický