5. prosince 2023 07:41

GTA 6: Shrnutí zásadních novinek, které prozradil první trailer

První trailer GTA 6

Oznamovací trailer šestého GTA je konečně venku a ukázal slušnou porci detailů z nejočekávanější hry dekády.

„Grand Theft Auto VI míří do státu Leonida, domova neony nasáklých ulic Vice City a dalších měst v dosud největší a nejúchvatnější evoluci série,“ stojí v zatím jediném oficiálním textu doprovázejícím vydání oznamovacího traileru. Minutu a půl trvající ukázka však prozradí podstatně víc. Co všechno z ní lze vyčíst?

1) Zločinecká romantika

Úniky nelhaly a hlavními hrdiny bude skutečně pár zločinců. Trailer se zaměřuje na Luciu, kterou zrovna pustili z basy a rozhodně to nevypadá, že by se chtěla usadit a začít splácet hypotéku. Místo toho se pouští se svým partnerem do loupežných přepadení, u nichž se oba přesvědčují, že „jediný způsob, jak tohle můžeme zvládnout, je držet pohromadě“, a ujišťují se o vzájemné důvěře. Něco nám říká, že to tak nakonec úplně nebude... Partner je v ukázce nepojmenovaný, ale podle úniků by to měl být Jason.

2) Daleko za hranice Vice City

Z traileru lze vypozorovat vylepšenou podobu známých míst z GTA: Vice City (2002), které stylem a geografií napodobovalo Miami, ale herní mapa bude tentokrát pokrývat daleko větší území fiktivního státu Leonida (tedy obdobu Floridy). Mělo by se dostat na tři větší města a několik menších v rámci aglomerace, velké jezero, bažiny i okolní ostrovy. Na dopravním značení můžeme vidět místa jako Kelly County, Catalan Boulevard, VCI Airport, Vice Beaches, Port VC/Keys, Stockyard a nemůže chybět ani nezbytný Downtown.

3) Současnost a všudypřítomné sociální sítě

GTA bylo vždy neřízenou satirou amerického životního stylu, což se nejlépe dělá aktuální optikou. Místo nostalgické osmdesátkové jízdy původního Vice City tak první ukázce z šestky dominují sociální sítě. Už pětka nabídla obdobu Facebooku a Twitteru v podobě sítí Lifeinvader a Bleeter, jenže mezitím došlo k tiktokizaci virtuálního prostoru, takže i trailer nabízí sbírku ujetých klípků a záplavu reakčních emoji. Uvidíme, nakolik bude pořizování a sdílení klipů i součástí samotné hry, ale nedivili bychom se, kdyby šlo o jednu z nejpropracovanějších mechanik. Sociální element a flexení před ostatními hráči je i v rámci online hraní jedním z hlavních tahounů monetizace a na tu v Rockstar Games jistě nezapomínají.

4) Známe první gangy či frakce

Vypadá to, že na jihu se většina ilegálních aktivit točí kolem závodění. Skrze virální videa v traileru jsme se totiž dozvěděli minimálně dvě zločinecké frakce. První je Thrillbilly Mud Club, což vypadá na skupinu vidláků závodících v bahně či na vodě, druhou pak High Rollerz Lifestyle, což budou klasičtí tuneři a pouliční závodníci. Taky vidíme záběr na ozbrojenou skupinu na čtyřkolkách a u nich titulek televizního zpravodajství hovořící o gangu „terorizujícím špinavé město“.

5) Daleko živější město i příroda

Limity v počtu postav, jejich detailech i animaci se evidentně od minulého GTA razantně posunuly. Stačí si vzpomenout, jak liduprázdně vypadala pláž v GTA V a jak v záběru z čerstvého traileru vypadá v GTA VI. A nebude chybět ani bohatá fauna, která by měla překonat i Red Dead Redemption 2. V traileru se mihnou psi, aligátoři, plameňáci, delfíni či žralok. Všechny podstatné zvířecí zástupce z reálné Floridy jistě najdeme i v té virtuální.

6) Rok 2025, zmínka o PC verzi chybí

Závěr traileru byl zřejmě pro mnohé zklamáním, stojí na něm totiž, že hra přijde v roce 2025, což znamená minimálně další rok čekání. V doplňující tiskové zprávě Rockstar Games se pak píše, že hra vyjde pro konzole PlayStation 5 a Xbox Series X/S, o PC verzi ani zmínka. Bude se tak zřejmě opakovat situace pátého dílu, kdy PC verze vyšla až rok a půl po konzolové. Má to alespoň jedno pozitivum – přestože v traileru nejsou záběry z gameplaye, Rockstar vždy vydává ukázky přímo z enginu hry, v tomto případě tak půjde o konzolové verze. Pokud takto špičkovou grafiku uvidíme na aktuální generaci konzolí, máme se opravdu na co těšit.

Zdroj: IGN, Games Radar

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný