4. ledna 2024 13:50

První dohrání Tetrisu v historii: Třináctiletý kluk našel finále, které bylo smrtelníkům doteď zapovězeno

Hranice nemožného byly posunuty díky speciální technice a opravdu vytrvalému tréninku.

Dlouhá desetiletý se něco takového považovalo za nemožné – porazit hru Tetris na konzoli NES od Nintenda. Je totiž nutné dosáhnout takové úrovně skóre a rychlosti padání kostiček, že se přeplní paměťový modul a hra jednoduše spadne. A právě to se nyní povedlo 34 let po jejím vydání Willisi Gibsonovi, třináctiletému klukovi z americké Oklahomy známému taky pod přezdívkou Blue Scuti.

„Asi mě klepne, necítím prsty,“ říká Gibson na konci videa se záznamem 38 minut hraní, kdy čelil frenetickému přívalu dílků a dosáhl pádu hry na úrovni 157. Dosud byl přitom za lidský limit považován level 29, protože po jeho dosažení se náhle zdvojnásobí rychlost a začnou padat dílky opravdu špatně rozeznatelných barev, později začíná zlobit třeba taky ukazatel průběžného skóre.

Rekordu dosáhl Gibson, který se Tetrisu věnuje od svých jedenácti let, pomocí techniky zvané jako rolling. Herní ovladač se při ní drží speciálním úchopem a pro co nejrychlejší mačkání tlačítek se poklepává prsty do její spodní části proti prstům druhé ruky, jak je vidět třeba na tomto anglickém vysvětlujícím videu. Používají ji i soutěžící v každoročního šampionátu Classic Tetris World Championship, kde se hraje právě klasická NES varianta Tetrisu.

Dosud Tetris dokázala zavařit pouze speciálně vycvičená umělá inteligence vytvořená programátorem Gregem Cannonem. Díky tomu, že nebyla omezena únavou a limity vnímání, dokázala ve více pokusech kód hry i hardware konzole vyždímat dokonce až na level 237, na němž se však hra rozbije v každém případě. Že ji někdy zavaří člověk s ovladačem v ruce se skutečně nepředpokládalo.

Legendární videohru vyvinul v roce 1984 ruský programátor Alexej Pažitnov a popularitu si získala právě na konzolích japonské společnosti Nintendo. Tomu se ji podařilo přes mnohé překážky licencovat, jak ukázal třeba i hraný film Tetris z roku 2023.

Zdroj: IFL Science, BBC

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný