16. listopadu 2023 17:23

Nástupce slavné české videohry konečně vychází. Arma Reforger fanoušky nezklame

České studio Bohemia Interactive vydalo hru Arma Reforger

Poprvé před rokem a půl se mohli hráči série Arma vrátit na staré známé ostrovy Everon a Malden. Do míst, která proslavila střílečka z období studené války Operace Flashpoint, se vydávají v Arma Reforger. Nyní vývojáři ze studia Bohemia Interactive oznámili, že hra opouští fázi předběžného přístupu.

Celá série Arma čítá už tři díly a od toho prvního vydaného v roce 2006 se věnuje výhradně moderním konfliktům. Autoři se však při cestě ke čtvrtému pokračování rozhodli lehce odbočit, ale zároveň nescházet z vytyčené trasy.

Všechny předchozí díly titulu Arma totiž poháněl herní engine Real Virtuality. V honbě za co nejrealističtějším ztvárněním vojenských konfliktů a co největším zážitku se v Bohemia Interactive rozhodli pro vybudování zcela nového enginu Enfusion. Ten má najít využití především v Arma IV.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Reportáž ze studia Bohemia Interactive v Mníšku pod Brdy

Proto vývojáři začali pracovat na titulu Arma Reforger, na kterém si novou technologii vyzkoušejí a rovnou ho předvedou i hráčům. Reforger je zasazený do období studené války a vrací se na fiktivní Maldenské souostroví v Atlantiku, kde se odehrávala Operace Flashpoint.

Ta byla zásadní pro úspěch celého studia Bohemia Interactive. „Ani my sami jsme nečekali, že si Operace Flashpoint takovým způsobem získá srdce milionu hráčů po celém světě. To nás zásadně vystřelilo mezi velká studia,“ vzpomínal šéf společnosti Marek Španěl v letním rozhovoru pro pořad Enter.

Na dvaadvacet let starý titul teď navazuje Arma Reforger první oficiální verzí. Hra byla od loňského května dostupná v takzvaném early accessu (režimu předběžného přístupu), kdy si uživatelé hru koupí, ale vědí, že může obsahovat řadu chyb a nejedná se o finální produkt.

Během té doby získala několik velkých aktualizací, jež přinesly nové zbraně, lékařské vybavení, nová vozidla, vylepšenou umělou inteligenci, herní mapu a konečně také vrtulníky. Právě s příletem helikoptér a novým systémem zásobování vývojáři doručili oficiální první verzi pro počítače a konzole Xbox.

„Po dokončení funkcí v milníku Ground Support a přidání vrtulníků a zásobování byly implementovány základní herní prvky hry Arma Reforger a vývojový tým ji považuje za připravenou k opuštění předběžného přístupu,“ uvádí v tiskové zprávě tvůrci z Bohemia Interactive.

Tímto však práce na Arma Reforger nekončí. Řada dalších aktualizací ještě přijde a přinese tradičně nové vojenské vybavení, ale také funkce – například budovatelský mód, který hráčům umožní stavět základny a stanoviště.

Další část obsahu vytváří samotná komunita. Hráči mohou vytvářet nové prostředky, herní scénáře a nahrávat je do Workshopu, odkud si je mohou stáhnout ostatní. Díky tomu hra nabobtnává a může fungovat i dlouhé roky po vydání, tak jako to funguje v případě Arma III. Ta vyšla před deseti lety a v průměru ji stále denně hraje přes 15 tisíc hráčů.

Souběžně s tím se v Bohemia Interactive pracuje na dalším pokračování slavné série. Kdy však dojde k vydání čtvrtého plnohodnotného dílu Arma zatím není jisté.

„Nemáme deadline pro čtvrtou Armu. Jdeme stejnou cestou jako u Reforgeru. Nastavili jsme si cíle, které chceme splnit. Hru oznámíme, až budeme připravení,“ řekla producentka série Natalia Agafonová, když štáb CNN Prima News v létě natáčel v kancelářích jedné z nejstarších tuzemských videoherních společností.

Zdroj: Autorský text

Jan Hrušovský

redaktor FTV Prima, CNN Prima NEWS

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný