22. září 2023 13:55

Čekání je u konce, Bulánci jsou oficiálně venku. Nabízejí spoustu parádních vychytávek a jsou zdarma

Kultovní videohra Bulánci opouští předběžný přístup. Zmodernizovaná verze oblíbené hry tak oficiálně vychází. Tvůrci už nevidí důvod, proč by hru měli i nadále držet v předběžném přístupu, ale zároveň upozorňují, že vývoj Bulánků ještě nekončí.

Bulánci během uplynulého roku ušli velký kus cesty. V takzvaném early accessu neboli předběžném přístupu se do hry dostaly nové mapy, zbraně, herní režimy, autorský soundtrack a v průběhu léta také on-line multiplayer.

Vedle toho vývojáři opravovali chyby. Předběžný přístup slouží vývojářům, aby hru mohli uvést na trh a zpřístupnili ji hráčům, kteří si za ni zaplatili. Z dalších prodejů pak mohou financovat další vývoj hry. Uživatelé si zároveň hru kupují s vědomím, že není hotová, mohou se v ní objevovat chyby a časem přibývat další obsah.

U Bulánků se přístupu nejdříve dočkali podporovatelé z crowdfundingové kampaně, ve které se před dvěma lety vybralo rekordních více než 7 milionů korun. Loni v listopadu si pak Bulánky mohli koupit další lidé, když se hra objevila na platformě Steam a tím vstoupila do early accessu.

„Základní verze hry je plně hratelná, funkční a hotová. Nevidíme proto důvod Bulánky nadále držet v předběžném přístupu a jsme rádi, že můžeme naše roztomilé, avšak krajně nebezpečné polštáře oficiálně vypustit do světa,“ řekl autor původní i nové verze Jaroslav Wagner.

Autoři hry ze studia SleepTeam zároveň vydali aktualizovaný harmonogram, který prozrazuje, čím v dalších týdnech a měsících obohatí oblíbenou videohru.

V brzké době se Bulánci dočkají i verze pro herní konzole. „Už zanedlouho nás čeká příchod na Nintendo Switch a SleepTeam aktivně pracuje i na vývoji dalších konzolových verzí. Hráči se tak mají v nadcházejících měsících rozhodně na co těšit,“ dále uvedli tvůrci v tiskové zprávě.

Pracuje se také na brutal módu a vývojáři dále chystají i nové zbraně, mezi nimiž dominuje ostřelovací puška.

V delším časovém horizontu se Bulánci dočkají také verze na konzoli Xbox, na počítače se systémy Linux nebo na zařízení od Applu. Dále se hráči mohou těšit i na příběhový mód nebo editor map. Hra by se ještě letos měla dočkat turnajů, na kterých chce SleepTeam spolupracovat s esportovým týmem eSuba.

Autoři Bulánků se v srpnu vydali do německého Kolína nad Rýnem na herní veletrh Gamescom, aby slávu své hry rozšířili i do zahraničí. Velký zájem o krvelačné polštáře měli především návštěvníci z asijských zemí.

Není tedy divu, že SleepTeam v těchto dnech vyrazil do Japonska na Tokyo Game Show. Účastníci této akce si mohou Bulánky vyzkoušet na stánku Asociace českých herních vývojářů.

Zdroj: Autorský text, SleepTeam

O úspěšné crowdfundingové kampani, tlaku fanoušků a vývoji kultovní videohry si redakce pořadu Enter na CNN Prima News povídala s šéfem vývoje Bulánků Janem Zmeškalem v srpnu. Rozhovor si můžete připomenout ve videu níže.

Jan Hrušovský

redaktor FTV Prima, CNN Prima NEWS

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky esport počítačové hry videohry Gaming eSuba Asociace českých herních vývojářů Bulánci SleepTeam

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný