5. září 2023 16:50

Podivný film o ženě, která se stává koněm, sbírá samou chválu. Pusťte si odvážný trailer

Trailer filmu Piaffa (Piaffe)

Známé latinské přísloví říká, že veškerá ušlechtilost pochází z koně. Hrdinka nového filmu směřuje k ušlechtilosti dost neobvyklým způsobem.

Nezkušená a introvertní Eva (Simone Bucio) musí nečekaně zaskočit za svou sestru při natáčení reklamy, kde má nazvučit koně. Práce s nimi ji natolik pohltí, až se začnou projevovat změny v její identitě a jednoho dne jí začne z těla rašit koňský ocas...

Filmový debut výtvarnice Ann Oren zkoumá hranice tělesnosti, identity, sexuality a kontroly ve vztazích. Přestože Piaffa působí jako experimentální festivalová hříčka a provokace, sbírá nečekaně univerzální chválu. Server Rotten Tomatoes eviduje 89 % kladných recenzí s průměrným ratingem 7,5/10, podobně zabodovalo toto komediální drama s příměsí fantasy taky u širokého publika, které ho mohlo zatím vidět na festivalech a filmových přehlídkách – 80 % pozitivních hodnocení s ratingem 3,6/5.

Kritici oceňují, jak film dokáže s komediální lehkostí, ale zároveň upřímným nadšením zkoumat roztodivná a často i temná zákoutí lidské smyslnosti a posedlosti. „Hravost a velkorysost tohoto filmu jsou nesmírně přitažlivé,“ chválí The New York Times. „Po celou svou stopáž jde o vizuálně fascinující, divácky atraktivní a opravdu zapamatovatelné dílo,“ míní The Playlist.

„Fantastická pocta magickým vlastnostem kinematografie a taky hlubokým formám erotiky, které jsou skryté v našich pravěkých mozcích. Hypnotické cvičení o proměnlivosti požitkářství,“ shrnul text z IonCinema. Film vstoupil do omezené mezinárodní kinodistribuce na konci srpna, takže online by mohl být dostupný ještě během letošního podzimu.

Zdroj: Rotten Tomatoes

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný