21. dubna 2024 06:10

Další Hanebný pancharti? Nový válečný akčňák s Cavillem má první recenze

Britská režisérská hvězda Guy Ritchie je poslední dobou mimořádně produktivní. Jak je na tom tentokrát s kvalitou?

Trailery retro akční podívané ze druhé světové války The Ministry of Ungentlemanly Warfare slibovaly efektní vybíjení nácků v podání speciální jednotky vedené hereckými hvězdami jako Henry Cavill (Superman, Zaklínač), Alan Ritchson (Reacher) nebo Eiza González (Problém tří těles, Jako v bavlnce). Kdo však bude čekat nějakou nadstavbu, může být podle zámořských kritiků zklamaný.

Guy Ritchie poslední dobou zabodoval u diváků válečným kouskem The Covenant, drsným akčňákem Rozhněvaný muž nebo stylovou gangsterkou Gentlemani, k níž čerstvě přidal seriálovou nadstavbu. Rozporuplně byla naopak přijata loňská špionážní komedie Operace Fortune, válečná novinka míchající akci s komedií je na tom však znatelně lépe.

„Přestože Ritchie tentokrát zapnul autopilota, pořád letí výše než mnoho jeho vrstevníků,“ konstatuje The Guardian. Film sice podle kritiků příliš pohodlně naplňuje představy diváků o tom, jak by měla vypadat správná ritchieovka, ale nad vodou ho drží zejména skvěle trefený výběr herců, kteří si užívají jasně načrtnuté charaktery. „Herci, především pak Ritchson, vládnou každé scéně a plivají hlášky s nakažlivým zápalem. Je to násilné a přitom stylově naservírované,“ chválí Observer.

Řemeslně skvěle zvládnutá podívaná plyne s naprostou samozřejmostí, když člověk příliš nezkoumá scénář, který si bere více ze série Rychle a zběsile než z Hanebných panchartů, k nimž bývá na základě podobné zápletky přirovnáván. „Zábavná jízda, ale příliš zahleděná sama do sebe,“ míní Seattle Times. „Zamrzí, že akci chybí pocit hrozby a rizika, když každá postava prochází filmem víceméně s nadhledem. Víte, na jakou notu se dá hrát nudně dvě hodiny? Nonšalance,“ namítá Austin Chronicle.

Snímek podle Rotten Tomatoes zaznamenal 73 % pozitivních reakcí s průměrným ratingem 6,3/10. Metacritic pak uvádí skóre 57/100, což je výrazně nad kariérním průměrem Ritchieho, který tam činí 49/100 s nejvyšším skóre 67 pro Sbal prachy a vypadni (1998).

The Ministry of Ungentlemanly Warfare už běží v zámořských kinech, české distribuce se bohužel zatím nedočkalo. Nadsazenou verzi skutečného příběhu o vzniku speciální bojové skupiny a předchůdce slavných Black Ops tak čeští diváci na velkém plátně zřejmě neuvidí.

Zdroj: Rotten Tomatoes, Metacritic

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky Guy Ritchie Quentin Tarantino Henry Cavill Rotten Tomatoes Eiza González Hanebný pancharti shrnutí recenzí Metacritic Alan Ritchson The Ministry of Ungentlemanly Warfare

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný