17. září 2023 06:00

Gigantičtí Terminátoři létající vesmírem. Crossover slavné ságy s RoboCopem bere dech

Terminátoří série nás už dávno poučila o tom, jak odporné důsledky by měla umělá inteligence nad světem. Co by se ale stalo, kdyby Skynet vyhrál a svět mu už nestačil?

Odpověď přinesl komiksový scenárista Frank Miller, z jehož pera vzešlo kultovní Sin City a který vtiskl Batmanovi dnes už neodmyslitelnou chmurnou fazónu. Zároveň napsal scénář ke třetímu dílu RoboCopa, a třebaže výsledný film patří k tomu horšímu ze známé franšízy, k postavě se vrátil alespoň v komiksech.

Ohrožené nové světy

Série RoboCop vs. Terminátor z roku 1992 propojuje populární filmové série s oblíbenými kyborgy. Bojovnice odboje jménem Flo pronikne do databáze Skynetu a odhalí způsob, jakým zlovolná umělá inteligence nabyla vědomí – s pomocí jistého Alexe Murphyho, historicky prvního kyborga daného světa. Následuje akční hyperbordel plný akce a cestování časem, v němž se proti sobě postaví stroj ukrývající zásadového poldu a drsňáci, v jejichž nitru se skrývá vraždící mechanismus. Millerova chmurná vize budoucnosti má ale ještě jeden rozměr.

V Millerově příběhu totiž Skynet vyhrál, vyhladil všechen život na Zemi a nyní si užívá své vítězství. Jeho nenávist k lidem přerostla v nenávist ke všemu organickému, a to nejen na jeho domovské planetě. Rozhodne se tedy využít všechny přírodní zdroje a vybudovat svůj vlastní kosmický program. Do vesmíru se vydávají terminátoři velcí jako bitevní lodě, odhodlaní vymýtit veškerý život v galaxii. Jestli byly terminátorské filmy apokalyptické, RoboCop vs. Terminátor to dotáhl na zcela novou úroveň pekla. Frank Miller ostatně rád nadsazuje ponurost svých světů, stejně jako ji využívá k tupému chlapáctví, což je často jediná dynamika jeho příběhů. Smrtící stroje ohrožující život na vesmírné úrovni patří k oblíbeným dějovým motivům a expanze do vesmíru je téměř to jediné, co oblíbené franšíze ve filmu chybí.

Zdroj: Screen Rant

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný