24. září 2024 14:35

James Cameron přiznal trapné chyby v prvním Terminátorovi, zároveň se však vysmál jeho kritikům

Hollywoodská legenda se vrátila ke svému průlomovému snímku a byla nečekaně kritická.

Terminátor byl prvním celovečerním snímkem Jamese Camerona, na němž na rozdíl od svého debutu Piraňa II pracoval samostatně a zcela podle své vize. Byl z něj instantní hit a dodnes je považován za přelomové dílo míchající sci-fi, akci a thriller v pokrokovém kyberpunkovém koktejlu.

V rámci čtyřicetiletého výročí od premiéry se k němu Cameron vrátil pro magazín Empire. „Když jsem režíroval Terminátora, byl jsem teprve začínající pankáč. Byl to můj první skutečný film, a proto ho tolik miluju a je mi tak blízký,“ vysvětlil. Střízlivým pohledem na filmu vidí dost začátečnických chyb. „Určitě ho nepovažuji za nějaký svatý grál. Jsou tam krkolomné až trapné pasáže, ale i části, kdy si zase říkám, že jsme je udělali docela dobře na to, jak jsme měli omezené zdroje,“ okomentoval.

A co se tedy podle něho nepovedlo? „Jde prostě o produkční hodnoty. Žádné z dialogů mi nepřijdou trapné, ale obecně mám vyšší míru tolerance, než má zřejmě spousta lidí u mých dialogů,“ vysvětlil a dodal, že se vždy soustředí na jejich funkčnost pro posouvání příběhu. Lidem, kteří jsou k nim kritičtí, vzkázal: „Víte co? Ukažte mi vaše tři ze čtyř nejvýdělečnějších filmů všech dob – a pak si promluvíme o efektivitě dialogů.“ Pro upřesnění – Cameronův Avatar je momentálně v tržbách historickou jedničkou, jeho pokračování The Way of Water trojkou a Titanic čtyřkou.

KVÍZ: Jak dobře znáte Terminátora? Otestujte se!

Jako nejlepší tvůrčí rozhodnutí považuje v případě Terminátora obsazení Arnolda Schwarzeneggera do hlavní role, ačkoli vůbec neodpovídal jeho původní představě o postavě nenápadného zabijáckého kyborga: „Myslím, že mnoho filmařů, zejména nováčků, se kvůli nejistotě zasekne na své vizi. Jsem hrdý, že jsme se nezasekli natolik, abychom si nedokázali představit, jak by to s Arnoldem mohlo fungovat... Mohli jsme natočit skvělý malý film z hlediska produkce a nebylo by z toho nic, kdybychom neudělali to jedno rozhodnutí, jímž jsme si podmanili představivost diváků.“

Obsazením Arnieho se lehce změnila koncepce postavy, do čehož svými nápady promluvil i samotný Schwarzenegger. Vůbec se však neupravoval scénář ani dialogy. „Neměnil jsem ani storyboardy, ale najednou z něj byl velký impozantní chlap – lidský buldozer, něco jako pancéřový tank. Původně měl být Terminátor anonymní chlápek v davu, aby vrahem mohl být kdokoli. Arnold v davu vyčnívá. Jenže filmu to dodalo sílu způsobem, který jsem nečekal,“ uzavřel Cameron, který si otevřenost novým myšlenkám a přístupům drží celou svou kariéru.

Zdroj: Empire, Entertainment Weekly

Video: Trailer původního Terminátora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický