25. listopadu 2023 06:00

Jak se točila skvělá komedie Táta v sukni? Režisér popsal, v čem byl Robin Williams unikátní a co teprve uvidíme

Herecká brilance Robina Williamse se v klasické rodinné komedii roztočila opravdu na maximum.

Mrs. Doubtfire – Táta v sukni letos slaví třicetileté výročí. Při té příležitosti promluvil s magazínem Business Insider režisér filmu Chris Columbus, kterého známe taky jako tvůrce Sám doma nebo prvních dvou dílu Harryho Pottera. Mít před kamerou Robina Williamse pro něj znamenalo mimořádně náročný, ale zároveň skutečně inspirující zážitek.

Slavný herec při natáčení improvizoval takové množství dialogů, že tvůrci spotřebovali přes 300 tisíc metrů filmového materiálu, což je více než 100 hodin nesestříhané stopáže. V jedné ze svých nejslavnějších kreací ztvárnil Williams rozvedeného herce, který se vydává za starší hospodyni, aby se mohl nadále stýkat se svými dětmi.

„Hned zkraje natáčení za mnou přišel a řekl: šéfe, rád pracuju tak, že vám každou scénu třikrát až čtyřikrát zahraju podle scénáře, ale pak si s tím pojďme hrát. Ve výsledku myslel prostě to, že chce improvizovat. A tak jsme nakonec točili každou scénu. Něco jsme měli ve scénáři, ale pak se Robin dostal do rytmu a to teda bylo něco,“ přiblížil Columbus.

Williamsův styl práce vytvářel značné nároky na celý štáb. Nejhůře na tom byla podle Columba skriptka: „Uvědomte si, že jsme na začátku devadesátých let a ona všechno, co řekl v každém jetí, musela zapisovat ručně. Robin sám si to nepamatoval, ona mu někdy nerozuměla nebo nestíhala zapisovat a my jsme pak za ní bezradní chodili, aby na sebe všechno navazovalo. No, často nenavazovalo.“

Williams se někdy rozjel natolik, že v kameře stihl dojít film. „Dospělo to do bodu, kdy jsme všechno točili na čtyři kamery, abychom mu stačili. Nikdo z nás nevěděl, co zrovna řekne, takže jsem chtěl zabírat taky ostatní herce, abych měl jejich bezprostřední reakce. Lidi ze studia ten natočený materiál milovali. Jenže viděli vůbec všechno? Dost pochybuju,“ zasmál se.

Ve skladech je podle režiséra skoro tisíc kotoučů filmu plných nepoužitých záběrů a fascinujících pohledů do zákulisí práce s jedním z největších velikánů komediálního řemesla. Columbus by z nich chtěl udělat dokument: „Rádi bychom najali střihače, aby se tím vším probral. Chtěli bychom zprostředkovat Robinův tvůrčí proces. Bylo na něm něco jedinečného a magického, co opravdu stojí za prozkoumání,“ vysvětlil.

Zároveň přiznal, že před Williamsovou smrtí v roce 2014 s ním řešil pokračování filmu a měl už i první verzi scénáře. Hercovi se příběh líbil, ale přesto měl dost podstatnou námitku. „Jeho první komentář byl, jestli zase bude muset trávit tolik času v převleku a líčení. Bylo to pro něj fyzicky velmi náročné. Myslím, že doufal, že bychom v další verzi osekali paní Doubtfire. Jenže na to už nedošlo,“ uzavřel Columbus.

Zdroj: Business InsiderVariety

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný