4. června 2024 16:10

Jak měl vypadat Spider-Man od Jamese Camerona? Fanoušek objevil unikátní obrázek

Samotný Cameron nazval Spider-Mana tím nejlepším filmem, který nikdy nenatočil.

Komiksoví znalci jistě dobře vědí, že největší hollywoodský hitmaker James Cameron (Avatar, Titanic, Terminátor, Vetřelci) chystal na začátku devadesátých let vlastní adaptaci Spider-Mana, jak popsal rozsáhlý článek magazínu Empire. Měl být temný s dospělou eRkovou přístupností a do hlavních rolí Cameron počítal s Leonardem DiCapriem jako Peterem Parkerem a Arnoldem Schwarzeneggerem jako Doctorem Octopusem.

Čtěte také: Deadpool a Wolverine už trhají rekordy, Jokerovi se klepou kolena

Jeden z fanoušků se teď podělil o vzácný Cameronův storyboard k filmu, který je vystavený v pařížském muzeu Cinémathèque Française. Ukazuje, že kromě Electra a Sandmana plánoval slavný filmař zahrnout do příběhu i Venoma. „A pak je tu Spider-Man, nejlepší film, který jsem nikdy nenatočil. Protože se moje verze nikdy nedostala blízko realizaci, vzniklo pro ni jen málo konceptů, i když pár kousků jsem nakreslil sám,“ stojí v popisku dodaném samotným Cameronem.

Výjev načrtnul pigmentovými pastelkami na černý papír, když se chtěl dostat do nálady na psaní scénáře. „Chtěl jsem vyjádřit závrať, kterou film vyvolá, když se neohrožený šplhač po zdech vydá na výškové budovy. Ukázal jsem ho celého v černém – v očekávání, že se někde v příběhu objeví mimozemský symbiont Venom, ať už v prvním filmu, nebo v pokračování. Vždy přemýšlím dopředu,“ vysvětlil devětašedesátiletý filmař, který aktuálně hlídá postprodukci třetího Avatara s plánovanou premiérou 18. prosince 2025.

Spider-Mana měl Cameron točit pro filmové studio Carolco, pro které předtím vytvořil megahit Terminátor 2: Den zúčtování. Vše ale zkomplikovaly dlouholeté soudní tahanice o autorská práva a samotné Carolco mezitím skončilo v úpadku. Když se filmová práva nakonec v roce 1999 vrátila zpět do rukou Marvelu, měl už Cameron jiné plány.

„Po Titanicu jsem měl jasno, že se prostě posunu k čistě vlastním projektům a nebudu se trápit pod křídly zavedených značek. Myslím, že neuskutečnění Spider-Mana bylo vlastně takovým kopancem do zadku, který jsem potřeboval, abych dělal na vlastních nápadech,“ podotknul.

Je dost pravděpodobné, že by Cameronův Spider-Man znamenal pro komiksový žánr něco podobného, co později batmanovská trilogie Temný rytíř od Christophera Nolana. Na druhou stranu rekordní megahity Titanic a Avatar nezanechaly v dějinách kinematografie zrovna zanedbatelnou stopu.

Zdroj: Comic Book Movie, Collider

Venom 3 s Tomem Hardym má první trailer:

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný