6. prosince 2023 16:50

Tučná pokuta za zákaz nošení jídla a pití do kina. Síť kin prohrála důležitý spor

Úřad pro ochranu spotřebitele vysvětlil své rozhodnutí dost jednoduchým, ale přesvědčivým argumentem.

Inflace vyhnala cenu lístků vysoko, délka mnoha filmů se navíc protáhla až k hranici tří hodin. Není divu, že lidé hledají alternativu k popcornu a dalšímu občerstvení nabízenému přímo v kinech, které dělají z jejich návštěvy pořádně nákladnou záležitost. Pokud řešíte, zda je v pořádku vzít si do kina vlastní pochutiny, pak pro vás máme výmluvný příklad ze Španělska.

Tamní celonárodní síť kin Yelmo totiž dostala pokutu 30 tisíc eur (zhruba 730 tisíc korun) za to, že zakazovala návštěvníkům nosit si do sálu vlastní jídlo a nápoje. Baskický úřad pro ochranu spotřebitele uznal argumentaci stěžujících si diváků, že hlavním předmětem činnosti kin je promítání filmů a prodej potravin je pouze doplňkem. Yelmo se tudíž nemůže chovat jako restaurace, která má ve svých prostorech právo konzumaci vlastních potravin zakázat.

„Jde o druh monopolu, který vás v daném prostoru nutí za konzumaci vydat až dvacetkrát více,“ vysvětlil Rubén Sánchez, generální tajemník neziskové organizace na obranu práv spotřebitelů Facua. Sánchez zároveň uvedl, že ze stejného důvodu podnikají spotřebitelé úspěšné kroky i proti dalším řetězcům kin ve Španělsku. Jediná síť může dostat více pokut v různých regionech, což už ji donutí, aby změnila svůj přístup k zákazníkům.

Španělský list El País zároveň uvedl, že podobným krokům čelí taky organizátoři asi 20 hudebních festivalů, které u vstupu kontrolují, aby lidé neměli u sebe žádné vlastní občerstvení. Problematické je to zejména v případě nápojů, kdy může v letních měsících hrozit dehydratace.

Nosíte si do kina vlastní občerstvení?

Zdroj: The Guardian, El País

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný