2. prosince 2023 06:00

Vážná nehoda na place Rychle a zběsile: Studio musí zaplatit odškodnění 22 milionů

Natáčení slavné série Rychle a zběsile se proměnilo v noční můru. Nyní byl celý případ konečně dořešen.

Britský produkční tým filmu Rychle a zběsile 9 byl u soudu v Lutonu uznán vinným a zaplatí pokutu 800 tisíc liber (zhruba 22,5 milionu Kč) jednomu z kaskadérů, který při natáčení utrpěl vážné zranění mozku.

Oním mužem je Joe Watts, který kvůli špatnému zabezpečení spadl z osmi metrů na beton, o který se silně udeřil hlavou a roztříštil si lebku. Došlo k tomu během natáčení jedné z akčních scén v červenci 2019 ve studiích Warner Bros. v anglickém Hertfordshiru. Soudce prohlásil, že lze považovat za zázrak, že je Watts ještě mezi živými.

Na vině je podle soudu štáb, který nacvičoval kaskadérský kousek bitky na balkóně, ale během natáčení ho na poslední chvíli změnil. Nikdo přitom před klapkou nezkontroloval zajištění kaskadérů, přičemž Wattsův postroj nebyl řádně připojen, následoval tedy nebržděný a nekontrolovaný pád. Navíc nebyly přesunuty či rozšířeny žíněnky, aby odpovídaly jiným dopadovým zónám.

„Při kaskadérské práci nejde o to zabránit pádu, ale minimalizovat riziko zranění,“ znělo vyjádření soudu, který zároveň konstatoval, že Wattsova zranění jsou natolik vážná, že mu od základu změnila život. Studio Universal Pictures uznalo pochybení v případě bezpečnostního a zdravotního zajištění natáčení a přislíbilo odškodnění uhradit.

Watts patřil před nehodou mezi zkušené kaskadéry a měl v životopisu seriál Hra o trůny a filmy Star Wars: Poslední z Jediů, Kingsman: První mise, Mission Impossible - Fallout nebo Spider-Man: Daleko od domova.

Zdroj: Deadline, BBC

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný