18. června 2024 12:05

Russell Crowe vysvětlil, proč odmítl roli Aragorna v Pánovi prstenů

Aragorn by jistě patřil k vrcholům Croweovy bohaté kariéry, on se však přesto neohlíží zpět.

Russell Crowe odpovídal před kamerami magazínu GQ na otázky fanoušků. Nemohl chybět dotaz, zda lituje toho, že odmítl roli Aragorna ve filmové trilogii Pán prstenů. Odpověď šedesátiletého držitele Oscara za roli Maxima ve filmu Gladiátor byla až překvapivě upřímná a přímočará.

„Musím říct, že vůbec nelituji. Jako malý jsem patřil mezi velké čtenáře Tolkiena, takže jsem byl z filmů dost nadšený. Dost jsem ale cítil, že se pro mě rozhodlo studio, ne režisér. Mluvil jsem s Peterem Jacksonem po telefonu a neříkal takové ty věci, které režiséři říkají, když se vás snaží přilákat ke svému projektu,“ nastínil.

Stačila chvíle, aby pochopil, že si Jackson v roli představuje někoho jiného, a kdyby Crowe řekl ano, v podstatě by mu do jeho představ vstoupil, což obvykle nedělá dobrotu. „Víte, máme mnoho společného. Jsme oba z Nového Zélandu, takže slyšíme takové ty drobné nuance v konverzaci. Aniž by řekl něco negativního, poznal jsem, že má jiné plány. Nechal jsem to tedy být,“ vysvětlil Crowe.

Čtěte také: Osudový kus dveří z filmu Titanic vynesl miliony. Scénu jsme asi „zvorali“, uznal Cameron

Je snadno pochopitelné, proč chtělo studio do role Aragorna právě jeho – po Gladiátorovi patřil mezi superhvězdy a navíc měl za sebou tři oscarové nominace v řadě (Insider, Gladiátor, Čistá duše), takže nebylo pochyb ani o jeho hereckých schopnostech. Viggo Mortensen, jehož největší role do té doby byla po boku Michaela Douglase a Gwyneth Paltrow v thrilleru Dokonalá vražda (1998), byl podstatně větší sázkou do loterie. Dnes už všichni víme, že Jackson jeho obsazením trefil jackpot.

Crowe v rámci rozhovoru prozradil, že k režírování by se vrátil pouze v případě, že by se sám podílel na psaní scénáře a popsal, co ho dovedlo v roce 2006 k investici do australského rugbyového týmu South Sydney Rabbitohs, který se tehdy potýkal s vážnými problémy, ale dostal se i díky hercově finanční injekci a zájmu zpátky na výsluní.

Aktuálně si užívá velice produktivní období. Nedávno jsme ho viděli v akčním filmu Land of Bad, v kriminálce Sleeping Dogs a objeví se i v hororu The Exorcism, komiksovce Lovec Kraven nebo historickém snímku Nuremberg, kde si zahraje nacistického zločince Hermanna Göringa.

Zdroj: GQ, Variety

Video, které jste mohli minout: Russell Crowe v traileru hororu The Exorcism

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný