7. února 2024 18:35
redakce Prima Cool

První tři díly Police Story míří na Prima COOL. Jackie Chan se v nich ukáže v nejlepší formě!

Možná jste si všimli, že letošní čtvrtky patří milovaným asijským klasikám. A bude jen lépe!

Už máme za sebou dvě Božské relikvie, v nichž si Jackie Chan hrál na Indiana Jonese, a 25. ledna si dáme jako intermezzo Pěst plnou hněvu s Brucem Lee. Na Bruce pak dojde i 29. února, kdy se utká s Chuckem Norrisem v Cestě draka, nejdřív však odbavíme tři díly slavné série Police Story, bez níž by Jackieho kariéra možná vypadala úplně jinak.

Police Story má složitou historii plnou spin-offů a rebootů a momentálně se chystá již osmý film téhle věhlasné značky. Leckdo má problém se v tom všem vyznat, pro vás je však důležitá jediná věc – nejlepší díly jsou první tři, a právě ty budeme od 8. do 22. února servírovat na Prima COOL.

V prvních dvou se Jackieho seržant Kevin Chan snaží dostat nebezpečného mafiánského bosse Chu Taa. Ve trojce pak dostane nový případ, infiltraci drogového gangu kingpina Chaibata, s nímž mu pomůže inspektorka Jessica Yang v podání Michelle Yeoh. Ano, té Michelle Yeoh, takže vás opravdu čeká to nejlepší z hongkongské akční školy!

Detaily o jednotlivých dílech:

Police Story

V prvním dílu slavné hongkongské akční filmové série Police Story neohrožený policajt z Hongkongu Kevin Chan (Jackie Chan) zaboduje v boji proti zločinu a vlastníma rukama zatkne vlivného drogového bose. Jenže tím všechny problémy teprve začínají. Policista je křivě obviněn z vraždy, musí očistit své jméno, zůstat o krok napřed před vražednými gangstery i horlivými kolegy od policie, a ještě nějak zařídit, aby se s ním jeho přítelkyně nerozešla.

Police Story 2

Ve druhém díle hongkongské akční filmové série Police Story neohrožený policajt z Hong Kongu Kevin Chan (Jackie Chan) doplácí na svůj neortodoxní přístup v boji se zločinem. Za „odměnu“ byl přeřazen k obyčejným dopravákům. Vlivný kriminální bos, kterého se mu podařilo dostat za mříže, je na svobodě a rozhodl se krutě pomstít. Aby mu udělal ze života opravdové peklo, zaměří se na Kevinovu přítelkyni. Hongkongská policie mezitím potřebuje pomoc s případem dobře organizovaných bombových vyděračů.

Police Story 3

Ve třetím díle hongkongské akční filmové série Police Story neohrožený policajt z Hongkongu Kevin Chan (Jackie Chan) spojí síly s atraktivní a stejně nebojácnou čínskou policejní inspektorkou Jessicou Yang (Michelle Yeoh). Pracují v utajení a mají zvláštní úkol: osvobodit manželku vlivného kriminálního bosse, která čeká v Malajsii na vykonání trestu smrti. Je totiž jediná, kdo ví, kam se poděly miliony z ilegálního prodeje drog. Jenže na místě Kevin náhodou narazí na svou přítelkyni a zločinci zjistí, co je opravdu zač.

Zajímavosti:

  • Akční krimi komediální série Police Story patří k nejznámějším a nejslavnějším filmům hongkongské kinematografie.
  • První film Police Story měl premiéru v roce 1985, druhý v roce 1988 a třetí v roce 1992. Díky jejich úspěchu vznikly spin-off Superpolda (1993), další pokračování První rána (1996) a také dva pokusy restartovat cellou sérii prostřednictvím filmů New Police Story (2004) a Police Story 2013 (2013).
  • V březnu 2023 bylo oznámeno, že se připravuje nový díl série New Police Story 2.
  • Hlavní hvězdou filmové série Police Story je slavný herec Jackie Chan, který se proslavil rolemi ve filmech Křižovatka smrti, Rytíři ze Šanghaje, Tenkrát na východě, Rachot v Bronxu, Legenda o opilém mistrovi, Příběh policajta, Dračí dvojčata, Božská relikvie, Navždy drakem, Pán draků, Mladý mistr, Bojovníci se Šaolinu, Mistrův syn, Karate tajfun nebo Škola hada.
  • Jackie Chan se objevil také v oceňovaných akčních filmech Drak přichází a Pěst plná hněvu, kterými se proslavil jeho dobrý přítel, legendární Bruce Lee.
  • Jackie Chan se proslavil svými dovednostmi v bojových uměních, ale také tím, že takřka všechny kaskadérské kousky dělá sám. Během své kariéry mimo jiné přeskočil více než osmimetrovou ulici ze střechy jedné budovy na druhou (Rachot v Bronxu), vrhnul se volným pádem ze skály na níže letící horkovzdušný balón (Božská relikvie), skočil na snowboardu ze skalního převisu na helikoptéru, které se pak pustil a spadl dolů do mrazivého jezera (První rána) nebo sklouzl po nakloněné stěně z vrcholu budovy Willemswerf v Rotterdamu (Mstitel beze jména).
  • Jackie Chan je držitelem rekordu v nejvyšším počtu kaskadérských kousků ze všech žijících herců a je zapsán v Guinnessově knize rekordů, kde je zároveň uvedeno, že „žádná pojišťovací společnost není ochotná financovat natáčení, pokud Chan provádí všechny kaskadérské kousky“.
  • Během natáčení filmu Police Story se Jackie Chan deštníkem zahákl za zadní nápravu ujíždějícího autobusu, kterého se nepustil, ani když autobus zrychloval. Chan táhl nohy po vozovce, a přitom nebezpečně míjel auta projíždějící v protisměru.
  • V první Police Story Jackie Chan také skáče z výšky na tyč, kolem které jsou omotaná světla. Následně sjíždí po tyči dolů na zem a rozbíjí nejen světla, ale prorazí i celou skleněnou tabuli.
  • Kvůli množství umělého skla, které bylo rozbito během natáčení první Police Story, začal štáb filmu přezdívat Glass Story.
  • Během natáčení filmu Police Story 2 Jackie Chan vyskočil na střechu jedoucího autobusu a potom, co se úspěšně vyhnul několika pouličním cedulím, se po hlavě vrhnul šipkou do skleněného okna. Nešťastnou náhodou to nebylo připravené falešné okno, ale skutečné, takže se herec nevyhnul zranění.
  • Ve třetí Police Story se poprvé objevuje postava inspektorky Yang, kterou si zahrála další z hvězd hongkongské akční kinematografie Michelle Yeoh. Ta se později objevila v bondovce Zítřek nikdy neumírá a získala Oscara za hlavní roli ve filmu Všechno, všude, najednou. Ale nejdříve se proslavila tím, že stejně jako Jackie Chan sama provádí všechny kaskadérské kousky.
  • Postava inspektorky Yang v podání Michelle Yeoh se později znovu objevila jako hlavní hrdinka spin-offu filmové série Police Story s názvem Superpolda.
  • Ve třetí Police Story se Michelle Yeoh vrhne na jedoucím motocyklu ze skály a přistane na střeše vlaku.
  • Jackie Chan se nechtěl nechat zastínit tím, co dokáže Michelle Yeoh, a tak ve třetí Police Story skočil ze střechy šestipatrové budovy, aby se zachytil na provazovém žebříku zavěšeném z letící helikoptéry. Poté vrtulník odlétá pryč vysoko nad ulicemi s Chanem stále zavěšeným na žebříku.
  • Jackie Chan a Michelle Yeoh během natáčení Police Story 3 vzájemně soutěžili, kdo zvládne těžší a šílenější kaskadérský kousek. Soupeření probíhalo v přátelském duchu, ale Chan prý nakonec stejně musel říct Yeoh, že je s tím konec, jinak by se asi zabil.
  • Odvážné a nebezpečné kousky Jackieho Chana, někdy vícekrát opakované, často vedly k tomu, že se během nich herec zranil. Nepovedené záběry bývají často zahrnuty v závěrečných filmových titulcích. Některá ze zranění byla vážná. V průběhu let si Chan dislokoval pánev a utrpěl zlomeniny snad ve všech částech těla – včetně prstů na rukou a nohou, nosu, obou lícních kostí, kyčlí, hrudní kosti, krku, kotníku a žeber. Ke zřejmě nejvážnějšímu zranění došlo během natáčení filmu Božská relikvie, když herec spadl ze stromu a utrpěl frakturu lebky.

  • Během natáčení Police Story 2 utrpěla Maggie Cheungová vážné poranění hlavy, když v rámci kaskadérského kousku utíkala před padajícími ocelovými pláty. Celá situace se objevuje v závěrečných titulcích v montáži nepovedených scén. Po nehodě už herečka nemohla pokračovat v natáčení, a tak už se její postava ani v jedné z dalších scén neobjevuje v žádném záběru zblízka.
  • Během natáčení Police Story 3 si Jackie Chan zlomil lícní kost.
  • Jackie Chan se přímo podílel na vzniku série Police Story – nejen jako herec, ale také jako režisér. Natočil první a druhý díl. Pod druhým dílem je podepsán také jako scenárista.
  • Jackie Chan se pustil do práce na prvním filmu Police Story po zklamání ze spolupráce s režisérem Jamesem Glickenhausem na natáčení filmu Ochránce. Ten měl premiéru v roce 1985 a původně vznikal, aby Chanovi pomohl prorazit u amerického a mezinárodního publika.
  • Jackie Chan prý pojmenoval první film (a nakonec celou sérii) jednoduše Police Story („Policejní příběh“), protože pokaždé, když v té době oznámil nový projekt, konkurenční tvůrci hongkongského filmu se rychle snažili přijít s něčím vlastním – jako když bylo oznámeno natáčení Legendy o opilém mistrovi, hongkongští tvůrci začali točit několik dalších filmů o opilých mistrech bojových umění. Ale název Police Story byl natolik neutrální, že nikdo nevěděl, co očekávat.
  • Většina fanoušků Jackieho Chana považuje první Police Story za jeho nejlepší film. Za svůj nejlepší film ho v knižní biografii I Am Jackie Chan označil i samotný herec s tím, že jsou v něm nejlepší akční scény a nejlepší kaskadérské kousky.
  • Díky Police Story se Jackiemu Chanovi opravdu konečně podařilo prorazit u amerického a západního publika. Film se také stal obrovským hitem v asijských zemích.
  • Jackie Chan není jen hercem, kaskadérem, režisérem a producentem. Podobě jako mnohé další asijské filmové hvězdy se aspoň okrajově věnuje také zpěvu. Chan nazpíval titulní písně ke všem dílům filmové série Police Story.
  • Edward Tang, který je autorem scénáře k první Police Story i několika dalším dílům, prozradil, že nepracoval normálním způsobem, na jaký jsou zvyklí scenáristé v Hollywoodu. Jackie Chan mu dal instrukce, aby vymyslel příběh na základě seznamu rekvizit a lokací, které budou využity pro různé kaskadérské kousky. Většina hollywoodských filmových produkcí se naopak odpíchne ze zápletky popsané ve scénáři a to, jak bude film vypadat, co se v něm bude dít nebo na jakých místech se bude odehrávat, přizpůsobuje tomu, jaké jsou příběh a děj ve scénáři.
  • Velkolepé akční scény z filmu Police Story 3 inspirovaly podobu a průběh misí ve slavných hrách Grand Theft Auto: San Andreas a Uncharted: The Lost Legacy.
  • Slavný režisér Quentin Tarantino (Tenkrát v Hollywoodu, Pulp Fiction: Historky z podsvětí) zahrnul Police Story 3 na svůj seznam dvaceti nejoblíbenějších filmů natočených od roku 1992 do roku 2009 a uvedl, že se v něm objevují nejlepší kaskadérské kousky všech dob.
  • V online databázi Rotten Tomatoes, která sdružuje recenze profesionálních kritiků, má Police Story velmi vysoké hodnocení 92 %. V podobně zaměřené profesionální online databázi Metacritic má film vysoké hodnocení 78 %.
  • V online databázi Rotten Tomatoes, která sdružuje recenze profesionálních kritiků, má film Police Story 2 vysoké hodnocení 84 %. V podobně zaměřené profesionální online databázi Metacritic má film nadprůměrné hodnocení 68 %.
  • V online databázi Rotten Tomatoes, která sdružuje recenze profesionálních kritiků, má film Police Story 3 velmi vysoké hodnocení 93 %.
  • Uživatelé Česko-Slovenské filmové databáze dali filmu Police Story hodnocení 81 %.
  • Uživatelé Česko-Slovenské filmové databáze dali filmu Police Story 2 hodnocení 81 %.
  • Uživatelé Česko-Slovenské filmové databáze dali filmu Police Story 3 hodnocení 80 %.

redakce Prima Cool

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný