15. června 2024 11:35

6 filmů o podmořských příšerách, po kterých odmítnete vlézt do vody

Na streamu řádí Žraloci v Paříži a diváci se opět mohou oblažit netradičním zvířecím hororem. Není to samozřejmě zdaleka první film tohoto druhu, podobně zábavných bijáků můžeme najít minimálně šest.

Útok z hlubin

Thomas Jane vs. superinteligentní žraloci. Když se experiment s dravými parybami ošklivě zvrtne, ocitne se podmořská základna pod útokem takticky myslících žraloků. Béčko jako řemen, kde si kromě podmořské akce užijete také nejlepší motivační proslov v dějinách filmu.

Čtěte také: V oblíbeném španělském letovisku se objevil téměř pětimetrový žralok. Zkoumají ho vědci

Piraňa

Když se hejno geneticky upravených piraní dostane do jezera v obydlené oblasti, je o zábavu postaráno. Podívaná plná rozkousaných lidí si vyžádala bizarní pokračování, jehož režie se částečně ujal James Cameron, a cosi jako reboot s názvem Piraňa 3D.

Orca zabiják

Je to klasický příběh o pomstě – hrdinovi zabijí ženu a ten se vydává na cestu pomsty. S tím rozdílem, že řečeným „hrdinou“ je kosatka, jíž námořník Nolan (Richard Harris) zabije samičku. Naštvaná velryba spustí vlnu teroru, jímž trpí celé přímořské městečko. Schyluje se k souboji, v němž mohou snadno prohrát obě strany.

Chobotnice

Stephen Sommers se do divácké paměti zapsal především skvělou Mumií, na svém kontě má ale i tento podmořský nářez napěchovaný akcí a skvělými hláškami. Parta sympatických námořních přepravců a gang nemilosrdných pirátů se tu ocitnou na potápějící se lodi, jíž ohrožují bizarní monstra – a ačkoliv film v kinech vyloženě nezabodoval, patří k těm povedenějším podmořským peckám. Konec naznačuje přítomnost jiného záhadného monstra a v dalších dílech bychom se dozvěděli, že šlo o legendárního King Konga. Protože ale Chobotnice nesplnila divácká očekávání, museli jsme si na americkou monstrózní sérii počkat až do roku 2014.

Meg: Monstrum z hlubin

Podmořská stanice je holt rizikovým místem. Tentokrát se ocitne pod útokem pravěkého monstra, které mělo být naposledy naživu v období pliocénu. Proti gigantickému megalodonovi se v zábavném monstr-béčku postavil Jason Statham. Film si vyžádal pokračování, to ale sklidilo spíš posměch.

Čelisti

Stevena Spielberga si mnoho filmařů zařadilo mezi tvůrce dětských filmů, a to i přesto, že proslul také filmy o psychotických kamioňácích, zajateckých táborech, týraných ženách či žralocích, kteří žerou děti. To poslední jmenované byl film, jenž slovutnému režisérovi nakopnul kariéru. Nejvýraznější prostředky Čelistí přitom vznikly díky technické závadě, která znemožnila použití záběrů umělého žraloka, díky čemuž přistoupili tvůrci ke snímání žraločích útoků z jeho pohledu a vytvořili mnohem efektnější momenty. Díky pečlivé skladbě záběrů a práci s kamerou tak vznikl jeden z nejlepších zvířecích hororů vůbec.

Zdroj: Autorský text

Video: Trailer k filmu Žraloci v Paříži

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný