11. října 2023 12:50
Adam Vala

5 největších bitev ze světa Pána prstenů, které jste neviděli ve slavných filmech

Jak se psaly dějiny Středozemě aneb výběr největších bitev, které se zatím nedostaly na velké plátno.

Trilogie Pána prstenů je známá svými epickými bitvami. Ani Helmův žleb, ani bitva na gondorských pláních ale nejsou nic ve srovnání s tím, jaké velkolepé konflikty J. R. R. Tolkien popsal ve svých knihách. Tohle je pět největší bitev, jež zatím nebyly zfilmovány:

5. Gondor vs. nájezdníci z východu

Království Gondor a Rohan platí v Pánovi prstenů za odvěké spojence, jak ale tato aliance původně vznikla? Může za to konflikt mezi Gondorem a nájezdníky z východu doplněné o krvežíznivé orky, kteří málem vojska Gondoru i přemohli. Pak se ale objevili předkové rohanských jezdců, národ zvaný Éothéod, jenž Gondor zachránil. Za odměnu mu bylo darováno samostatné království, jež se později pojmenovalo Rohan.

4. Pád Gondolinu

Než se stal hlavním zlounem Sauron, ničil Středozemi Morgoth, původně znám jako Melkor. Jedním z jeho prvních cílů se pak stalo elfské město Gondolin, kde se střetli elfové s balrogy, vrky, orky a taky draky. Jednalo se však o překvapivý útok, a tak počty v této bitvě nebyly nijak obří. Gondolin nicméně padnul, utéct se povedlo jen pár šťastným elfům.

3. Prolévání elfské krve

Asi nejčernější kapitola elfské historie, bitva nazývaná Zabíjení rodných, se odehrála poté, co Fëanorovi, stvořiliteli silmarilů, bylo zakázáno vydat se z elfské země do Středozemě, aby pronásledoval Morgotha a získal od něj zpátky své nejcennější výtvory. Skupina elfů vedená Fëanorem požadovala lodě od Telerů, jiné skupiny elfů. Ti však odmítli, a tak poprvé v historii došlo ke krveprolití mezi touto vznešenou rasou.

2. Světlo vs. temnota

K nejstarší bitvě na tomto seznamu došlo předtím, než Morgoth zničil stromy Valinoru a tím pádem před vznikem slunce a měsíce. Krátce poté, co se elfové začali poprvé probouzet, už je začal Morgoth, člen mocného božstva Valar, unášet a mučit, aby z nich dělal své následovníky. To se pochopitelně nelíbilo ostatním Valar, a tak se proti Morgothovi rozhodli zakročit. Bitva bohů, světla a temnoty dopadla uvězněním Morgotha. Tomu se ale přesto později podařilo uniknout a napáchat více škod.

1. Poslední bitva s Morgothem

Když už to vypadalo se Středozemí opravdu špatně, rozhodli se dva zoufalí elfové Eärendil a Elwing podniknout zapovězenou cestu do Valinoru, země Valar, aby bohy požádali o pomoc. Valar byli nakonec přesvědčeni silou spojenectví elfů a lidí a rozhodli se proti Morgothovi podat pomocnou ruku.

Mohlo by vás zajímat: Koho Darth Vader nenávidí nejvíc? Potvrdilo se, že to není Obi-Wan Kenobi

Následná bitva byla tak masivní a tak destruktivní, že otřásla celou Středozemí a změnila ji k nepoznání. Morgoth byl však konečně poražen. Křehký mír nicméně netrval dlouho, jelikož balrogové, draci, orci a další zlá stvoření na Středozemi přežila, a jakmile se Morgothův nástupce Sauron rozhodl uzmout moc pro sebe a vytvořit jeden prsten, začalo se schylovat k dalšímu epickému konfliktu.

Zdroj: Fandom, Screen Rant

Adam Vala

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný