4. srpna 2023 15:40

Nejzajímavější sci-fi roku má problém. Používá záběry skutečné tragické exploze, která zabila 218 lidí

Nová sci-fi od režiséra Rogue One: Star Wars Story probudila velkou debatu, které se nejspíš chtěla vyhnout.

Očekávaný Stvořitel se zatím profiluje jako nejzajímavější sci-fi letošního roku. Poměrně aktuální příběh snímku režiséra Garetha Edwardse totiž vypráví o ne tak vzdálené budoucnosti, kde lidstvo bojuje proti umělé inteligenci. Hlavní postava Joshua (John David Washington), zocelený voják speciálních sil, je následně naverbován ke zničení tajné zbraně, kterou AI hodlá ve válce brzy použít. Záhy se však ukáže, že ona zbraň je ve skutečnosti robot v těle dítěte.

Film talentovaného tvůrce, který má mimo jiné na svědomí třeba Rogue One: Star Wars Story nebo Godzillu z roku 2014, zaujal diváky v první ukázce zejména parádní vizuální stránkou. Rozpočet velkolepého snímku přitom podle posledních informací nepřesáhl sto milionů dolarů, což je v dnešní době nevídané a skoro až neuvěřitelné. Částka je uváděna samozřejmě před započítáním nákladů na marketing.

Nyní se ovšem ukazuje, že snaha šetřit a místo nudného CGI využívat skutečné lokace a především historické záběry, na kterých se následně dá stavět, by mohla tvůrce šeredně kousnout do zadku. Někteří uživatelé Redditu si totiž všimli, že Stvořitel zřejmě využil záběry skutečné exploze, ke které došlo v roce 2020 v Bejrútu a zemřelo při ní 218 lidí. Že snímek opravdu obsahuje tyto záběry největší náhodné exploze 21. století pak potvrdil také youtubový kanál VFX Artists React, ve kterém se experti shodli, že použití takového materiálu do filmu není úplně košer.

Na filmu pracovalo několik různých VFX společností,od Industrial Light & Magic přes Folks VFX, VFX Los Angeles až k řadě dalších, v tuto chvíli tedy není známo, která firma přesně použila ony kontroverzní scény z Bejrútu, jež jsou součástí traileru. Stejně tak se zatím k situaci nevyjádřil nikdo ze studia ani z tvůrců a je vlastně docela pravděpodobné, že se budou do premiéry snažit situaci potichu přejít. Ostatně nebylo by to poprvé, co nějaký film využil skutečných historických, klidně i kontroverzních záběrů. A pořád je to asi i lepší, než když Michael Bay před lety vykradl sám sebe a vložil do filmu Transformers 3 dálniční scénu natočenou pro film Ostrov.

Zdroj: Reddit, ScreenRant

Ondřej Mrázek

redaktor Prima COOL

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný