24. listopadu 2023 16:20

Zapomeňte na monstrózní seriál: Nová Godzilla je jedním z nejlepších filmů roku, česká premiéra udeří co nevidět

Český trailer filmu Godzilla -1.0

Godzilla se vrací zpátky ke kořenům. Podle recenzí jí to náramně svědčí.

Godzilla se zrodila v roce 1954 v rukou japonského filmaře Iširóa Hondy a založila tak žánr katastrofických filmů s obřími monstry zvanými kaiju. Novinka s názvem Godzilla -1.0 je vlastně variací původního filmu, a dokonce ji produkuje stejné studio Toho. Nejde však o žádný vyčpělý druhý nálev nebo kopírku bez nápadu, jak ukazují zámořské recenze.

Rotten Tomatoes v době psaní textu uváděl 100 % pozitivních recenzí s výtečným průměrným ratingem 8,1/10. Že jde o jeden z nejlepších blockbusterů roku potvrzuje taky Metacritic, kde snímek režiséra Takašiho Jamazakiho (Eien No Zero, Archimedes no Taisen) nasbíral skóre 84/100.

„Snímek vrací slavné monstrum zpátky ke kořenům jako reflexi japonského poválečného smutku a úzkosti, zároveň přináší strhující podívanou s hmatatelným emocionálním podtextem,“ chválí Screen Daily a konstatuje, že hravě překonává všechny hollywoodské remaky posledních let.

Snímek se odehrává bezprostředně po konci 2. světové války během americké okupace Japonska, tedy téměř deset let před původní Godzillou, a tvůrci chytře pracují právě s válečným traumatem, které se různými způsoby týká všech hrdinů filmu. „Celé to táhnou lidské příběhy, ale scény s monstrem jsou efektní i vzrušující,“ konstatuje IGN a udělilo známku 8/10. Vyzdvihuje výtečný soundtrack pracující se slavným původním hudebním motivem, skvělý design i triky a obecně řemeslo, na němž je znát, že je Jamazaki zkušeným veteránem japonských velkofilmů.

Prestižní Variety zařadilo snímek mezi své tipy a napsalo: „Přes několik málo škobrtnutí směrem k ulepenému melodramatu drží scénář pohromadě a ve správných chvílích dávkuje i rozkošný humor. Většina osobních dramat je vážná a procítěná, ale stále se pamatuje na to, že se nacházíme v zemi béčkových monster, jen tentokrát bez vyložených pokleslostí.“

Godzilla -1.0 zamíří do českých kin 1. prosince 2023. V hlavních rolích se objeví Rjúnosuke Kamiki, Minami Hamabe, Júki Jamada, Munetaka Aoki nebo Hidetaka Jošioka. Dodejme, že z populárního Monsterverse aktuálně můžeme sledovat taky seriál Monarch: Odkaz monster a 11. dubna 2024 nás čeká americký film Godzilla x Kong: Nové impérium.

Zdroj: Rotten Tomatoes, Metacritic

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný