3. dubna 2024 12:25

Zemětřesení na Netflixu, filmové hvězdy mají smůlu. Strategie nového šéfa všechno mění

Netflix si vybral nového šéfa, který rázně dupne na brzdu. Jaké změny nás čekají?

Novým šéfem filmové divize streamovacího giganta Netflix se stává věhlasný producent Dan Lin, který střídá Scotta Stubera. Chystá se osekat množství projektů, hlídat důkladně jejich rozpočty a zaměřit se na divácky nejoblíbenější žánry.

FILMOVÝ KVÍZ: Matrix slaví čtvrtstoletí. Vyzkoušejte si svou znalost legendární sci-fi série

„Netflix, velký narušitel starých pořádků v Hollywoodu, teď potřebuje stabilitu. Už nějakou dobu plánuje strategii s méně filmy, které však mají být větší a kvalitnější. Lin přesvědčil vedení, že bude pro tento úkol tím správným manažerem,“ popisuje obsáhlá zpráva magazínu The Hollywood Reporter. Netflix už si spolupráci s Linem vyzkoušel a byl spokojený s dodrženými rozpočty i výslednou kvalitou – například u nedávného fantasy seriálu Avatar: Legenda o Aangovi (2024) nebo v případě chváleného dramatu Dva papežové (2019), který Netflixu přinesl i tři oscarové nominace.

Lin se chystá uplatňovat jiný přístup než Stuber, který sázel hodně na největší hollywoodské hvězdy, jejichž honoráře však šroubovaly rozpočty do rekordních výšek. „Filmová nabídka za Linovy éry se má skládat převážně z projektů se středním rozpočtem a v nejsledovanějších žánrech, které na Netflixu činí komedie, romantické komedie a rodinné filmy. Mezi nimi bude rozptýlena hrstka drahých spektáklů a nezbytně také náročnější kousky ucházející se o prestižní ocenění,“ cituje článek jednoho ze zasvěcených.

Padesátiletý Dan Lin pochází z Tchaj-wanu, odkud se jeho rodina přesunula do USA, když mu bylo pět let. Jeho prvním velkým filmovým projektem byla oscarová Skrytá identita (2006) režírovaná Martinem Scorsesem. Je také producentem filmové série Sherlock Holmes s Robertem Downey Jr. v hlavní roli, několika LEGO filmů, obou hororových hitů To, hrané adaptace disneyovského Aladina nebo snímků série MonsterVerse, z nichž aktuálně v kinech řádí film Godzilla x Kong: Nové impérium. Má tedy zkušenost s vyvíjením franšíz i dlouhodobých strategií, což jistě u Netflixu zúročí. Jelikož většina projektů je rozjetá dlouho dopředu, jeho otisk se výrazně projeví až v průběhu roku 2025.

Zdroj: The Hollywood Reporter, Variety

Velký sci-fi tahák Netflixu se brzy dočká druhého dílu. Mrkněte na trailer snímku Rebel Moon: Druhá část – Jizvonoška:

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný