25. března 2024 17:00

Nejžhavější herečka současnosti má nový horor. Recenze vysvětlují, zda stojí za návštěvu kina

Náboženský horor nabízí spoustu lákadel, které potěší především fandy přímočaré děsivé zábavy.

V rámci žánru se sice jedná o lehký nadprůměr, ale horor z prostředí ženského kláštera Neposkvrněná (Immaculate) znamená další suverénní krok herečky Sydney Sweeney na cestě k vrcholu Hollywoodu. Tak by se daly shrnout zahraniční recenze novinky režiséra Michaela Mohana (Everything Sucks!, Voyeři).

„Momentálně není herečka, která by do této role zapadla lépe než právě Sweeney,“ chválí Observer v souladu s většinou dalších kritiků. Příběh vyprávějící o konfliktu jedince s pravidly, která si nárokují i samotné tělo svých oveček, naplno využívá schopnosti hlavní představitelky vyjádřit roztřesené emoce, které někdy jen bublají pod povrchem, jindy naopak vytrysknou v řev pod tlakem psychického teroru či bolesti. Dlouhé nepřerušované záběry zužitkovávají magnetičnost své hlavní hvězdy tím nejlepším možným způsobem.

Na Rotten Tomatoes snímek nasbíral solidních 72 % pozitivních recenzí s průměrným hodnocením 6,4/10, podle Metacritic se skóre zastavilo na 56/100. „Film sází hlavně na lekání a svou odvážnou hrdinku. Přináší dost zvrhlý zvrat a dostatečnou příběhovou nejednoznačnost, aby diváci měli o čem diskutovat,“ konstatují New York Times.

Někteří kritici vyčítají filmu nadužívání laciných hororových fíglů, díry ve scénáři nebo jalovost dialogů, které otupují záměr filmu ukázat také psychologii postav nebo přiblížit fungování uvnitř křesťanského řádu. „Vyprávění se rychle vyčerpá, zejména kvůli své doslovnosti, která připraví diváky o hlubší pocit strachu,“ podotýká Globe and Mail.

„Moderní gotický horor, který pomalu dusí a napíná, až nakonec vyústí v explozi lahodného a krvavého násilí. Díky působivě vygradovanému výkonu Sydney jde o krveprolití nejen logické a zasloužené, ale přinášející katarzi a rázné svržení náboženského patriarchátu. Pekelně zapamatovatelné finále je pak poslem dobrých zpráv: odvázané jeptišky jsou zpět, baby!“ shrnuje Washington Post.

Neposkvrněná běží v českých kinech od 31. března. V dalších rolích účinkují Álvaro Morte, Simona Tabasco, Benedetta Porcaroli či Giorgio Colangeli.

Zdroj: Rotten Tomatoes, Metacritic

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný