10. září 2023 06:00

10 největších filmových hitů 90. let: Které slavné klasiky tehdy vydělaly nejvíc?

Devadesátá léta byla kromě spousty jiného také kulturně dost obohacujícím obdobím, produkujícím úspěšné filmy různých žánrů a zaměření, a nabídla divákům daleko větší škálu zážitků než dnešní distribuční nabídka.

Mezi ustálené vzorce patřil silnější důraz na hvězdný systém a potřeba představit původní příběh v tom smyslu, že studia příliš neakcentovala návaznost na předlohu. Zatímco současné komiksovky a fantastické filmy oslovují fanoušky předloh a lákají na zhmotnělé obrazy oblíbených knižních či komiksových pasáží, v devadesátých letech bylo pravděpodobnější, že studia komiksový či knižní původ přinejlepším letmo zmíní.

Zlatá devadesátá

Týká se to především Forresta Gumpa, jehož předloha není tak známá jako film, Mužů v černém, kteří s komiksovou předlohou naložili maximálně volně a kolem nichž vyrostla franšíza prakticky nesouvisející s původním komiksem, nebo i Jurského parku, jenž vznikal společně s knižní „předlohou“, což je důvod, proč jsou obě díla tolik odlišná. Kniha mohla být doplňkem k marketingu, ale nikdy výchozím bodem.

Zároveň bylo pro devadesátá léta klíčové, že se prakticky nehledaly nové koncepty – studia se snažila rekonstruovat žánry a postupy typické pro uplynulé dekády. Těžily tak z katastrofických filmů, které zažily boom během 70. let (Armageddon, Titanic), sci-fi béček 50. let (Den nezávislosti, Jurský park), historických fresek (Forrest Gump), zaběhnutých franšíz (Star Wars, disneyovky), hitchcockovských thrillerů (Šestý smysl) a spoustou dalších. Přitom se tvůrci soustředili na estetickou a formalistickou kvalitu, snažící se filmy podpořit jak lákavými vyprávěcími vzorci, tak i hvězdnými jmény. V té době podobná strategie vycházela, koneckonců se můžete podívat na seznam nejúspěšnějších filmů devadesátých let a jejich tržby. Byla to opravdu nádherná doba, že?

10. Armageddon (1998) – 553,7 milionu dolarů

9. Muži v černém (1997) – 589,3 milionu dolarů

8. Ztracený svět: Jurský park (1997) – 618,6 milionu dolarů

7. Šestý smysl (1999) – 672,8 milionu dolarů

6. Forrest Gump (1994) – 677,9 milionu dolarů

5. Den nezávislosti (1996) – 817,4 milionu dolarů

4. Lví král (1994) – 763,5 milionu dolarů (bez obnovených premiér)

3. Jurský park (1993) – 914 milionů dolarů (bez obnovených premiér)

2. Star Wars: Epizoda I – Skrytá hrozba (1999) – 924,3 milionu dolarů (bez obnovených premiér)

1. Titanic (1997) – 1,8 miliardy dolarů (bez obnovených premiér)

Zdroj: Screen Rant

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný