11. července 2023 06:00

Nejlepší komedie roku sbírá chválu za brutálně nekorektní humor

Trailer komedie Joy Ride (2023) .mp4

Komediální pecka roku vypráví o cestě za vlastními kořeny, která se však pořádně zvrhne.

Joy Ride je komedií, která se nebojí šokovat svou nekorektností či nechutností, čemuž pomáhá její dospělá eRková přístupnost. Ostrý humor však kombinuje s pořádnou dávkou srdečnosti a lidskosti. Snad právě proto se režisérský debut Adele Lim, scenáristky filmů Šíleně bohatí Asiati nebo Raya a drak, dočkal od zámořských kritiků takřka univerzální chvály.

Na Rotten Tomatoes získala tahle trhlá road movie o hledání identity 91% pozitivních recenzí s průměrným ratingem 7,5/10. Od diváků pak 83% kladných ohlasů s průměrným skóre 4,5/5 a Metacritic hlásí na komedii luxusních 75/100 (třeba Pařba ve Vegas tam má 73/100). Chválena je především skvěle napsaná čtveřice charakterově odlišných hlavních hrdinek, která je receptem na chaos, pořádné množství konfliktů a peprných slovních výměn.

Když se Audrey (Ashley Park) pokazí služební cesta do Číny, požádá o pomoc Lolu (Sherry Cola), svou neomalenou a pekelně sexy kamarádku z dětství. Přidá se k ní taky Kat (Stephanie Hsu), kamarádka z vysoké školy, která se stala čínskou seriálovou hvězdou, a Deadeye (Sabrina Wu), excentrická sestřenice Loly. Jejich odbrzděný zážitek se stane cestou sbližování, přátelství, sounáležitosti a divokého hýření. Odhaluje univerzální pravdu, co znamená poznat a milovat to, kým opravdu jste.

Recenze přirovnávají Joy Ride k filmům jako Pařba ve Vegas nebo Ženy sobě, vyzdvihují skvělé herce i komediální timing. „Zábavně drsná a temperamentní jízda umí svůj předvídatelný příběh přetavit v něco, co ostře a zajímavě pracuje s rozdíly mezi kulturami,“ chválí Los Angeles Times. „Film, který se nebojí umazat a chápe, v čem spočívá síla sprostých komedií – tedy převracet věci naruby. Nakonec mu podráží nohy, že chce být ve finále až moc líbivý a pro všechny,“ míní recenzent časopisu Rolling Stone.

„Ne každý vtip jde přímo na komoru, ale je jich tady tolik a jsou servírovány s tak energickým nasazením, že to ve výsledku vůbec nevadí,“ popsal Globe and Mail. „Když zkousnete vykonstruovanost celé zápletky, dočkáte se několika překvapivých a emotivních zvratů. Čtyři hrdinky putující Čínou potkávají nové přátele i staré rodinné příslušníky a humor toho všeho umocňuje energická režie Adele Lim – hraje si s extrémně blízkými záběry, důvěřuje svým hercům a nechává je experimentovat,“ shrnul The Hollywood Reporter.

Joy Ride, jenž se na pár místech dočkal označení nejlepší komedie roku, už běží v zámořských kinech. V těch českých se filmu nedočkáme, takže nezbývá než počkat, až bude ke zhlédnutí online.

Zdroj: Rotten Tomatoes

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný