4. dubna 2024 10:40

Matrix 5 je oficiálně na cestě. Chystá ho Drew Goddard, jeden z nejzajímavějších filmařů současnosti

Matrix ještě zdaleka nevyčerpal své možnosti. Jakým směrem se vydá tentokrát?

Jen několik dní poté, co Matrix oslavil čtvrtstoletí od premiéry prvního přelomového filmu, oznámilo studio Warner Bros., že chystá pátý díl. Sérii poprvé převezme jiný tvůrce a Lana Wachowski, která režírovala nepříliš dobře přijatou čtyřku s názvem The Matrix Resurrections (2021), bude dohlížet už jen z pozice výkonné producentky.

Oním novým tvůrcem bude režisér a scenárista Drew Goddard, který natočil thriller Zlý časy v El Royale nebo horor Chata v horách. Co se týče scenáristické práce, objevilo se jeho jméno u hitů jako Marťan, Monstrum, Světová válka Z nebo u seriálů Ztraceni, Daredevil či Alias.

„Drew nám předložil nápad, o němž jsme přesvědčeni, že znamená neuvěřitelný způsob, jak pokračovat ve světě Matrixu. Vzdává poctu tomu, co Lana a Lily před více než 25 lety začaly, a zároveň přináší jedinečný pohled založený na jeho lásce k celé sérii a jejím postavám,“ vysvětlil v oficiálním prohlášení Jesse Ehrman, šéf produkce studia Warner Bros.

Podívejte se: Trinity z Matrixu řádí v traileru nového hraného Star Wars seriálu

Ačkoli zatím není jasné, zda se v chystaném filmu objeví Neo (Keanu Reeves) a Trinity (Carrie-Anne Moss), dává prohlášení zmiňující postavy matrixovského světa velkou naději – bez jejich účasti si lze totiž pokračování představit jen stěží. „Není nadsázkou, když řeknu, že filmy Matrix změnily kinematografii i můj život,“ řekl Goddard a dodal: „Jedinečná umělecká vize Lany a Lilly mě denně inspiruje a jsem nesmírně vděčný za možnost vyprávět příběhy v jejich světě.“

Pátý díl rozhodně nebude mít jednoduchou pozici, jelikož se bude snažit zlomit sestupnou trajektorii, na které je Matrix už od třetího dílu Revolutions. Ten v roce 2003 vydělal 427 milionů dolarů, což bylo výrazně méně než dvojka Reloaded (741 milionů). Čtyřka spadla na pouhých 159 milionů, což nepokrylo ani náklady na výrobu činící 190 milionů. Bylo to však v době pandemie a studio film rovnou uvedlo i v rámci své streamovací služby, na níž značka Matrix patří mezi ověřené klasiky, k nimž se diváci rádi vracejí. Právě na to studio při plánech pokračování jistě spoléhá.

Zdroj: The Hollywood Reporter, Variety

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný