13. října 2024 08:11

Jude Law vs. řád za bílou Ameriku: drsný trailer filmu podle skutečné události

Trailer krimi thrilleru The Order

Novinka boduje výrazně u kritiků, kteří cení mistrovsky budované napětí, akci i herce.

Jude Law ve filmu The Order (Řád) odkrývá jako nezdolný agent FBI Terry Husk neonacistickou teroristickou skupinu, která chce pomocí série loupeží a přepadení financovat ozbrojené povstání s cílem svrhnout vládu a nastolit bílou Ameriku. Stopy ho zavedou až k vůdci rasistů Bobu Mathewsovi (Nicholas Hoult), který se pro svou myšlenku neštítí ničeho.

Snímek převypráví skutečné události, k nimž došlo v polovině 80. let kolem Roberta Jaye Mathewse. Ten se inspiroval učením bílého nacionalisty Williama L. Pierceho a rozhodl se ho převést do krvavé praxe založením tajné militantní organizace The Order. Více kvůli spoilerům nebudeme prozrazovat, ale vše zevrubně popsala třeba faktografická kniha The Silent Brotherhood (1989), jejíž je film volnou adaptací.

Režisér Justin Kurzel (Assassin’s Creed, Macbeth, Nitram) do dalších rolí obsadil Tye Sheridana, Jurnee Smollett, Odessu Young nebo Marca Marona. Pozitivní reakce vzbudil film už při své premiéře na festivalu v Benátkách a kritici jsou spokojení i nadále, jak ukazuje podíl 86 % pozitivních recenzí na Rotten Tomatoes.

Vyzdvihovány jsou strhující herecké výkony, zejména od ústřední dvojice Law a Hoult, která ukazuje různé podoby posedlosti. Dusivou atmosférou a krimi intenzitou se má podle nich film přibližovat moderním klasikám jako Sicario, Hořící Mississippi nebo seriálu Temný případ. „Drsňácké a zádumčivé pátrání FBI v některých momentech vybuchne do akce ve stylu filmu Bod zlomu,“ popsal Time Out.

The Order vstoupí do zámořských kin 6. prosince 2024, zda se dostane i do těch českých, prozatím nebylo zveřejněno.

Zdroj: The Hollywood Reporter, Screen Rant

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický