4. října 2023 16:10

James Cameron málem zemřel při natáčení slavného filmu. Teď o tom konečně promluvil

James Cameron na vlastní kůži pocítil, jaká nebezpečí se skrývají hluboko pod hladinou.

Největší hollywoodský hitmaker James Cameron se nedávno zúčastnil promítání speciální prodloužené edice jeho podmořského thrilleru Propast (1989). Při té příležitosti zodpověděl na otázky fanoušků a podělil se o mrazivý příběh z natáčení.

Propast se natáčela ve dvou obřích speciálně zkonstruovaných nádržích v nedostavěné jaderné elektrárně Cherokee poblíž města Gaffney v Jižní Karolíně. Přestože herci prošli důkladným potápěčským výcvikem, musela být zajištěna jejich bezpečnost.

„Měli jsme takzvané anděly záchranáře. Každý z těchto potápěčů byl přidělen jednomu či dvěma hercům, aby na ně dohlížel. Jenže nikdo nedohlížel na mě,“ vysvětlil Cameron. Sám už byl tehdy zkušeným potápěčem, jenže neodhadl, jak fatálně může selhat jeho dýchací vybavení.

„Pracovali jsme zhruba v desetimetrové hloubce. Abych u dna mohl pohybovat kamerou, měl jsem na nohou závaží, žádné ploutve, kolem pasu těžký zátěžový pás. Když se zásoba kyslíku vyčerpá, dostanete varování, že vám brzy dojde vzduch. No, a tahle věc měla v sobě pístový servoregulátor, takže to byl jeden nádech... a pak nic,“ popsal režisér Terminátora, Titanicu nebo Avatara.

V kritické situaci se snažil obrátit na pomocného kameramana Ala Giddingse, ten však jeho posunky nepochopil. Bezpečnostní potápěč, který připlaval na místo a strčil mu do úst nezkontrolovaný modulátor, tomu rozhodně nepomohl.

„V tu chvíli už bylo skoro hotovo a bezpečnostní potápěči jsou naučení, že vás mají držet dole, abyste neembolizovali a nenechali si nadměrně rozšířit plíce při výstupu. Ale já věděl jsem, co dělám, on mě nechtěl pustit a nechápal, že můj regulátor nefunguje. Tak jsem ho praštil do obličeje a plaval k hladině. Díky tomu jsem přežil,“ zakončil vyprávění.

Cameron zároveň připomněl, že se dokončuje kompletní 4K remaster Propasti. Měl by dorazit na fyzické nosiče i na streamovací služby v řádu měsíců. Dodejme, že speciální edice napínavého a tajuplného sci-fi nabízí proti původní verzi rozšíření příběhové linie o hrozící vojenský konflikt USA a Ruska, který dává filmu další vrstvu a přidává na dramatičnosti zejména finále celého snímku.

Zdroj: Comic Book Movie

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný