9. listopadu 2023 10:17

Hollywoodská stávka končí. Které roztočené filmy se hned vrací do produkce?

Po dlouhých 118 dnech končí herecká stávka v Hollywoodu. Prakticky ihned by se mělo rozjet hned několik velkých natáčení.

Americké herecké odbory SAG-AFTRA se předběžně dohodly se zástupci velkých filmových studií a streamovacích služeb na férovějších podmínkách a ukončily takřka čtyřměsíční stávku. Dosud nejsou jasné přesné parametry nové smlouvy podepsané na následující tři roky. Každopádně některé filmové produkce jsou připraveny se okamžitě vrátit před kamery.

První z nich bude Deadpool 3 s Ryanem Reynoldsem a Hughem Jackmanem vracejícím se po letech v roli Wolverinea, kde byla v době zahájení smlouvy natočena zhruba polovina. Bleskově se na plac vrátí taky Gladiátor 2, u něhož Ridley Scott prohlásil, že může začít hned následující týden. Nahrubo sestříhaných už má 90 minut filmu včetně bizarní bojové scény s paviány.

Poslední dny natáčení zbývaly taky novince od Clinta Eastwooda s názvem Juror #2 (v hlavních rolích Nicholas Hoult, Toni Collette i sám Eastwood), pouhé dva natáčecí dny pak snímku Beetlejuice 2 od Tima Burtona, kde hrají Michael Keaton, Winona Ryder, Jenna Ortega, Monica Bellucci nebo Willem Dafoe. U nové burtonovky studio ujišťuje, že by měl být dodržen termín premiéry 5. září 2024.

Rychle má být obnoveno natáčení taky na filmu z prostředí F1 v hlavní roli s Bradem Pittem pod hlavičkou Apple nebo taky dabování třetího dílu animovaného Spider-Mana s podtitulem Beyond the Spider-Verse – ten už však byl odsunut z původního velikonočního termínu... na neurčito. Naopak pevný termín získal s koncem stávky roztočený Venom 3 – konkrétně 7. listopadu 2024.

„Očividně bychom chtěli zajistit, aby bylo příští léto s novými filmy. Soustředí se na to celé naše odvětví. Bohužel už nám na to nezbývá moc času,“ řekl ještě před ukončením stávky Bob Iger, šéf studia Disney. Zrovna u očekávaných trháků Disneyho bude muset dojít k přeskupení. Už dotočený Captain America: Brave New World by si měl vyměnit svůj původní červencový termín s Deadpoolem 3, který měl jít do kin už v květnu, což s nejvyšší pravděpodobností nestihne.

Zdrží se třeba produkce druhé sezony seriálového hitu The Last of Us. Filmaři totiž budou čekat, až Pedro Pascal dokončí druhého Gladiátora, kde je jednou z hlavních hereckých hvězd. Platí to i pro finální pátou sezonu Stranger Things, kde se mělo začít natáčet právě v době, kdy se rozběhla stávka scenáristů, k níž se pak přidali i herci. Ještě tedy ani nepadla první klapka.

Čtěte také: Hvězda Hellboye vypěnila kvůli stávce. Studiovým hlavounům poslala výhružnou zprávu

Nutno připomenout, že nějaký čas bude trvat, než se Hollywood opravdu rozběhne. Přestože scenáristé už měli možnost dopsat rozpracované projekty (jejich stávka skončila 27. září), často je chtějí spojit s konkrétními hereckými hvězdami, aby jim dodali atraktivitu. Až teď však mohou herci oficiálně scénáře číst, spojit s nimi své jméno a kompletní balíček pak nabídnout konkrétním tvůrcům, studiím či produkčním společnostem.

Zdroj: Deadline, The Hollywood Reporter

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný