8. června 2023 13:40
Adam Vala

Výtržník z Harryho Pottera. Herec kvůli drogám a násilí zmizel z posledního dílu

Role v Harrym Potterovi byla pro většinu herců ohromnou příležitostí pro velkou kariéru. V jednom případě se ale všechno vymklo kontrole.

Ač se to tak úplně nezdá, Vincent Crabbe je poměrně důležitá postava ze světa Harryho Pottera. Jeden ze dvou poskoků Draca Malfoye se objeví v závěrečné bitvě o Bradavice, čímž se po letech spolu-šikanování hlavního hrdiny stává součástí završení Harryho cesty hrdiny. V posledním filmu série ale Crabbe zcela chybí a jeho úlohu zastává jiný student Zmijozelu, Blaise Zibini v podání Louise Cordice. Za touto změnou oficiálně stálo rozhodnutí Jamieho Wayletta, představitele Crabbeho, s herectvím skončit. Jak se však záhy ukázalo, vlastně to jeho rozhodnutí tak úplně nebylo. Představitel zlotřilého studenta totiž není žádný svatoušek ani mimo kamery.

První prohřešek

Poprvé se Waylett dostal do problémů se zákonem v roce 2009, kdy policie našla v jeho pokoji a v autě jeho matky konopí. U soudu nelegální držení drog nezapíral, hájil se ovšem tím, že marihuanu pěstuje pouze pro svou osobní potřebu a v žádném případě ji dále nedistribuuje. Soud mu tvrzení uvěřil, množství nalezené marihuany bylo nakonec malé, a vzhledem k hercově mládí a čistému trestnímu rejstříku odešel od soudu se 120 hodinymi veřejně prospěšných prací. Na jeho kariéru to ale přeci jen mělo značný vliv.

Tentýž rok měl premiéru film Harry Potter a Princ dvojí krve, v němž si naposledy zahrál Vincenta Crabbeho. Po premiéře Waylett oznámil své rozhodnutí ukončit hereckou kariéru, vše ale nasvědčuje spíše tomu, že Warneři nechtěli svou velkou franšízu, určenou hlavně pro mladší publikum, spojovat se skandálem kolem drog. Waylettovi navíc čistý rejstřík nevydržel moc dlouho.

Občanské nepokoje

Když byl při potyčce s policií 6. srpna 2011 zastřelen Mark Duggan, Brit s africko-karibskými kořeny, vyvolalo to řadu otázek i znepokojení. Obava z policejní brutality a rasismu vyústila v rozsáhlé pětidenní nepokoje, které se z Londýna rozšířily i do dalších anglických měst. Nepokoje zahrnovaly rabování a ničení majetku a v jejich průběhu zahynulo pět lidí. Jamie Waylett při tom nemohl chybět.

Bývalý herec se objevil na fotografiích, kde máchá Molotovovým koktejlem. Na jiné fotce pak má lahev šampaňského, u níž přiznal, že ji ukradl v supermarketu. Byl obviněn z násilného chování, při domovní prohlídce u něj policie navíc našla větší množství marihuany a kradené zboží. Tentokrát byl soud mnohem tvrdší. Jamie Waylett byl odsouzen ke dvěma letům vězení, což jeho hereckou kariéru ukončilo opravdu definitivně.

Zdroj: Cosmopolitan

Adam Vala

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný