30. května 2023 11:25

Osmnáctiletý herec z Harryho Pottera byl ubodán, když chránil svého bratra. Jeho životní příběh shrnuje film

Nadějný mladý herec Robert Knox byl převážně známý z televizních seriálů, v 18 letech ale dosáhl velkého průlomu – obsazení do hitové série o Harrym Potterovi, kde se zhostil role studenta Havraspáru Marcuse Belbyho. Konkrétně si postavu zahrál ve filmu Harry Potter a Princ dvojí krve. Další šanci ve filmovém světě ale nedostal, v den, kdy kariérní posun oslavoval, byl surově zavražděn.

Když s přáteli a mladším bratrem v květnu 2008 zapíjel v baru Metro v londýnském Sidcupu svůj umělecký úspěch, objevila se na místě skupina agresivních mužů. Jeden z nich, Karl Bishop, se brzy dostal do potyčky s Knoxovým bratrem. Osmnáctiletý Knox se snažil situaci zklidnit, a Bishop, když viděl, že nemá početní výhodu, odešel domů. Brzy se však vrátil, ozbrojený dvěma kuchyňskými noži.

Bez lítosti

S nimi už byl sebevědomější. Když s nimi na Knoxova bratra zaútočil, pokusil se ho Robert ještě s jedním kamarádem zpacifikovat, Bishop ale herce pětkrát bodl. Po rvačce byl Knox okamžitě převezen do nemocnice, tam ale mohli lékaři pouze konstatovat jeho smrt.

Bishop, jemuž v té době bylo 22 let, byl shledán vinným z vraždy, a v březnu 2009 byl odsouzen na doživotí s možností žádat o podmínečné propuštění po 20 letech trestu. Po zadržení i u soudu se mladý vrah choval arogantně. Když se dozvěděl, že osmnáctiletého herce zabil, řekl jen: „Yeah, sweet. (Jo, super)“.  Při čtení rozsudku posměšně zíral na Knoxovy rodiče s rukama v kapsách.

Knoxův odkaz

Soudce David Bean při čtení rozsudku vyjádřil obavy z Bishopovy možné nenapravitelnosti: „Nemyslím si, že je dokázáno, že jste chtěl Roberta Knoxe zabít. Pravda ale je, že vám vlastně nemůže být víc jedno, jestli jste ho zabil nebo ne. Váš nedostatek lítosti je sám o sobě opravdu znepokojivý.“ Zároveň soudce vyjádřil obdiv ke statečnosti mladého herce, jenž svého mladšího bratra bránil vlastním životem.

O Knoxově životě, smrti a smutku, s nímž se musela vyrovnat jeho rodina, pojednává dokument (K)Nox: The Rob Knox Story. Ukazuje život hercovy rodiny, jejíž život se od hrdosti nad synovým úspěchem rázem otočil k neutěšitelnému smutku, vzteku i dotírání britského bulváru. Ve filmu vystupují Knoxovi herečtí kolegové včetně Raye Winstona, Jima Broadbenta, Toma Feltona, Dani Harmer či Blakea Harrisona a také režisér šestého Pottera David Yates.

Zdroj: Ladbible.com

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný