17. prosince 2023 06:00

Denzel Washington prý ničí dějiny. Tunisko kritizuje jeho obsazení do role slavného vojevůdce

Obsazení afroamerické hvězdy do role legendárního vojevůdce se nesetkalo s velkým pochopením v zemi, která tuto osobnost považuje za součást svých dějin.

Dvojnásobný držitel Oscara Denzel Washington byl nedávno oznámen jako představitel hlavní role legendárního generála Hannibala v historickém velkofilmu, jehož režisérem bude Antoine Fuqua (Odstřelovač, Equalizer, Training Day). Tato volba se však nesetkala s velkým pochopením v Tunisku, na jehož území se nacházelo Kartágo – hlavní město starověké říše, za kterou Hannibal bojoval proti Římanům.

Debata o novém filmu došla v Tunisku až na nejvyšší místa do parlamentu. „Je tady riziko falšování historie. Musíme se proti tomu jasně vymezit. Je to otázka ochrany tuniské identity a respektování názoru našich voličů,“ řekl jeden z poslanců Yassine Mami. Nelíbí se mu, že Hannibal byl fénického původu, etnicky tedy nebyl černochem. Jeho otcem byl kartágský politik a generál Hamilkar Barkas pocházející z Kyrény na území dnešní Libye, matka byla neznámá.

Podobný názor má tuniský deník La Presse. Zobrazení Hannibala jako černého Afričana označuje za „historickou chybu, na čemž se shodne většina odborníků i běžných Tunisanů“. Vznikla už dokonce online petice žádající zrušení filmu a označující obsazení Washingtona za afrocentrický rasismus.

Pragmatičtějším způsobem vnímá celou situaci tuniská ministryně kultury Hayet Guettat. „Pořád jde o fikci a mají právo to natočit, jak uznají za vhodné. Hannibal je historická osobnost, na kterou jsme všichni hrdí. Ale co můžeme dělat? Doufám, že natočí alespoň část filmu u nás a že se o tom bude psát. Chceme, aby se Tunisko vrátilo zpátky mezi země, kde se točí zahraniční filmy,“ zdůraznila.

Scénář Hannibala chystá oscarový John Logan, který napsal například slavné snímky jako Gladiátor, Letec, Poslední samuraj nebo bondovky Skyfall či Spectre. Natáčet by se mělo začít příští rok poté, co Washington dotočí Gladiátora 2 režiséra Ridleyho Scotta.

Zdroj: Variety, Independent

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný