12. dubna 2024 16:45

Gladiátor 2 se ukázal prvním divákům a reakce jsou hodně bouřlivé

První diváci mohli vidět kus z dlouho očekávaného pokračování Gladiátora, které dorazí do kin na podzim.

Takřka čtvrt století po premiéře původního Gladiátora předvedlo studio Paramount na CinemaConu v Las Vegas první ukázku z jeho pokračování. Šlo o zhruba pětiminutový klip, který v přednatočeném spotu uvedl režisér Ridley Scott i s hlavními hvězdami, jimiž jsou Paul Mescal, Denzel Washington, Pedro Pascal, Joseph Quinn a Connie Nielsen.

„Jde o ještě výjimečnější film, než jakým byla jednička,“ zdůraznil v úvodu Scott a hlasitý aplaus publika na závěru ukázky jeho slova potvrdil. Mnozí se dle prvních dojmů shodli, že by si snímek mohl opět dojít pro Oscary. Původní proměnil pět z dvanácti nominací včetně té pro film roku a herce v hlavní roli pro Russella Crowea za ztvárnění Maxima.

A co bylo v ukázce? Zahájilo ji pár záběrů z prvního Gladiátora, včetně Maxima, jak se rukou dotýká klasů na poli, nebo Commoda shlížejícího na soupeřící gladiátory. Pak se ozval hlas dospělého Lucia (Mescal), který byl v původním filmu ještě dítětem a byl svědkem Maximova vítězství, i když vykoupeného smrtí...

„Vzpomínám na ten den. Nezapomenutelný den, kdy otrok ukázal, že se může pomstít císaři. Že se otrok může domoci spravedlnosti v aréně,“ říká Lucius a přitom ho můžeme vidět bojovat v Koloseu s krvežíznivými paviány i gladiátorem jedoucím na nosorožci.

Následuje scéna s mocným římským úředníkem (Washington), který má pod palcem gladiátorské hry i výběr bojovníků. Sám chová zášť k Římu a hodlá využít i samotného Lucia ve svém stínovém tažení proti dvojici císařů Caracellovi (Joseph Quinn) a Getovi (Fred Hechinger). „Řím musí padnout. Musím ho jen postrčit... Největší chrám, jaký kdy Římané postavili, je Koloseum. To je to, v co věří – v moc,“ lamentuje Washingtonova postava.

Čtěte také: Film vs. realita – Gladiátor se inspiroval Spartakem, pravý Commodus zabil i 100 lvů denně

Na scénu se vrací i Luciova matka Lucilla (Connie Nielsen) a můžeme ji vidět, jak předává synovi Maximův prsten. Objeví se i po boku Washingtona a Pedra Pascala, který je generálem přiznávajícím, jak už je otrávený z posílání svých mužů na smrt v neustálých a těžko odůvodnitelných válkách.

Pascalův odpor vůči svévoli mocných nakonec vede k tomu, že skončí v aréně, kde se utká přímo s Luciem. Pascal se také objeví po boku Quinnova císaře Caracella. Oba herce brzy uvidíme i jako členy chystané marvelovské Fantastické čtyřky – Quinn bude Human Torch, Pascal pak Mister Fantastic.

Gladiátor 2 dorazí do českých kin 21. listopadu 2024.

Zdroj: Deadline, IGN

Trailer chystaného seriálu adaptujícího knihu, která inspirovala původního Gladiátora:

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný